Compote

Zelfgemaakte appelcompote of appelcompote uit de winkel is voor iedere tijd van het jaar geschikt en bovendien erg lekker. Je kan het los eten uit een potje, maar het past uitstekend als bijgerecht bij een bord friet, bittergarnituur of wat gebakken aardappelen. Het is zeker een keer wat anders dan ketchup of mayonaise en een stukje gezonder. Maar wat is het precies en wanneer kan je iets compote noemen of juist niet?

Compote is typisch Nederlands, maar bij onze zuiderburen zie je het ook erg vaak op tafel terug. Hier wordt het ook al bijgerecht geserveerd tijdens het avondeten. In Nederland wordt vooral appelcompote van Nederlandse appels gegeten. Eigenlijk gedurende de gehele dag geniet menig van appelcompote of een andere soort zoals rabarber compote. Van vroeg in de ochtend bij het ontbijt als fruitige start van de dag, in de middag als snack en dus tijdens het avondeten als bijgerecht. Restaurants serveren het vaak zat nog bij friet of bij een kindermenu. Snackbars hebben het dan weer minder vaak beschikbaar.

Als je het ziet in de winkel dan lijkt compote simpelweg gewoon een prakje of moes. Het heeft, de appel variant tenminste, erg veel weg van appelmoes alleen de textuur is net wat anders. Zo is appelmoes veel fijner en moet je, als je ervoor kiest om het zelf te maken, appelmoes of iedere andere moes zeven of nog een mixen met de staafmixer. Bij compote is dit overbodig. Daar worden juist de kleine stukjes groente zoals rabarber of fruit erg gewaardeerd en zijn eigenlijk typisch voor dit gerecht. Zonder stukjes kan je het eigenlijk geen compote noemen.

Appelcompote is maar één soort compote. Er bestaan er nog veel meer hiernaast. Compote staat ook eigenlijk gewoon voor vruchtenmoes met stukjes. Dit kan net zo goed aardbei zijn, of banaan natuurlijk. Naast appelcompote, heb je ook nog rabarber compote. Het wordt op precies dezelfde manier gemaakt, alleen is rabarber wat minder zoet dan appel. Dus smaak is wat verschillend dus. Veelal wordt aan de rabarber dan ook wat extra suiker of cranberries toegevoegd wanneer je compote ervan gaat maken. Ondanks dat rabarber compote wat hartiger is, is het zeker niet minder lekker dan de appel-versie en wordt ook rabarber compote erg veel gegeten in Nederland.

Appel compote wordt vaak gecombineerd met iets anders zoets zoals suiker, maar cranberry past ook perfect bij appel en dus wordt dit vaak toegevoegd bij de compote. Wat wellicht een opvallendere versie van compote is, is appel-uiencompote. Het klinkt wellicht een beetje raar, maar ook deze twee smaken sluiten perfect op elkaar aan en leveren echt een verrassend resultaat op waarbij geen van de twee echt overheerst. De ideale, onverwachte combinatie dus!

Zelf compote maken?

Zelf compote maken kan zeker. Sterker nog, dit hoeft helemaal niet lang te duren en vergt niet extreem veel moeite. Hier een kort stappenplan dat je kan volgen en waardoor je snel compote hebt gemaakt. We nemen als voorbeeld een appel-peren compote. Nog een veel gemaakte versie die in Nederland vaak wordt gegeten.

Om te beginnen neem je een aantal appels en wat peren. 1 à 1,5 kilo appels en 500 gram peer zou voldoende moeten zijn. Beide fruitsoorten gaan goed samen met een klein beetje kaneel. Dus als extra ingrediënt is kaneelpoeder een echte aanrader, maar dit kan je ook weglaten als je er niet van houdt.

Schil vervolgens de appels en snij ze direct in kleine stukjes, net als de peer. En voeg wat van de kaneel alvast toe. Pak een hoge pan en laat het fruit en wat water rustig koken voor ongeveer een kwartier. Als je de blokjes wat groter hebt gelaten kan het iets langer duren. Goed roeren en als de appel zacht is geworden is de compote klaar om te gaan eten. Als het nog te grof is kan je even stampen of de compote met een lepel fijnprakken.

Zo simpel is het dus om compote te maken! Je zou eventueel nog van alles kunnen toevoegen om de compote echt uniek te maken. Hierboven staat bijvoorbeeld al dat je uien kan toevoegen , maar cranberries, vanillestokjes, suiker, zout of wat banaan kan ook. Veelal is het in de winter wat lekkerder om groente toe te voegen en in de zomer is compote van fruit met nog meer fruit wat gangbaarder.

 We hebben helaas geen recepten kunnen vinden die gebruikt worden met dit ingredient.
menu-bars menu-close Menu Sluiten