Haricots verts

Haricots verts zijn een chique variant van sperziebonen. Door hun slanke en mooie vorm zien ze er bijzonder feestelijk uit. Dat maakt ze bijzonder geliefd bij bijvoorbeeld het kerstdiner. Bovendien zien ze er niet alleen luxe uit, maar ze smaken net wat beter. Hieronder vertellen we alles over de luxe sperzieboon, de haricot vert.

De Franse keuken, net als de Franse taal is behoorlijk populair in de kookwereld. De haricots verts klinken erg ‘Frans’ en daardoor wat exclusiever. Maar dit is enkel een naam. Het is niet meer dan een versie van sperziebonen en de naam betekent ook simpelweg ‘groen boontje’.

Er zitten wel wat verschillen tussen de haricots verts en normale sperziebonen, maar dit verschil is minimaal. Beide komen ze bijvoorbeeld gewoon van de typische boon en eigenlijk is het enkel de naam die de prijs van de haricots verts ietwat hoger doet uitvallen dan die van sperziebonen.

De bonen komen trouwens allebei niet oorspronkelijk uit Europa, maar uit Zuid-Amerika. Het is al een aantal eeuwen geleden overgewaaid richting Frankrijk en Nederland en dus zijn we hier er al helemaal aan gewend.

Dan de smaak van de Franse versie. Die verschilt wel lichtjes van de sperzieboon. Over het algemeen beschrijft men de smaak als ietwat subtieler en wat zachter. Enige zoetheid doen de haricots verts ook opvallen. Hierdoor is het ideaal om te combineren met wat zouts. Een voorbeeld dat altijd goed werkt is een portie haricoverts met spek. Maar daarover hieronder meer.

Eerst hebben we het nog even over de textuur. Die omschrijft men als wat zachter en minder knapperig. Hierdoor eet je de bonen wat sneller op en hoef je minder hard erop te kauwen. Ze proeven wat minder stroef en ook hierdoor worden ze ook beschouwt als wat luxer. Het is natuurlijk net waarvan je houdt.

Als laatste worden de haricots verts in de winkel vaak netjes op een rijtje in een bakje verkocht. Wederom is dit gewoon een marketingtruc die de duurdere prijs van deze boon voor een gedeelte ‘rechtvaardigt’. Door die dure prijs worden ze vooral veel verkocht tijdens de feestdagen. Tijdens kerst willen veel mensen echt iets speciaals op tafel toveren en dan zijn de luxere boontjes een keuze die vaker valt. Gedurende de rest van het jaar blijft het een ‘’ luxeproduct’’ .

Je kan de haricots verts vaak vinden op tafel in combinatie met spek, zo ook met kerst. Dit is zeker een aanrader om een keertje uit te proberen. Vooral zout spek samen met de knapperige en frisse haricots verts werkt goed en dit is uitstekend als bijgerecht. Naast wat aardappels en een goed stuk vlees bijvoorbeeld.

Hoe haricots verts koken

Je zou de boontjes los met spekjes kunnen bakken, maar als je voor een luxe uitstraling wilt gaan dan kan je toch het beste een speklap pakken en deze om een aantal haricots verts heen wikkelen en even in de oven doen. Daardoor vallen de boontjes pas echt op aan tafel.

Je kan haricots verts ook even gaan roerbakken, al dan niet met spek. Hiervoor moet je ze nog wel even doppen en 5 minuten van te voren koken. Ze hoeven niet helemaal gaar te worden als je ze kookt, want dat gebeurd natuurlijk in de roerbakpan.

De kooktijd van haricots verts bedraagt ongeveer 10 minuten. Je hebt speciale pannen voor de boontjes, maar je kan ze simpelweg even in een kookpan stoppen met kokend water en wat zout. Binnen een korte tijd heb je beetgare haricots verts. Kook de boontjes vooral niet te lang. De knapperigheid en de zoetheid valt dan volledig weg en dit wordt vaak juist erg gewaardeerd aan deze boontjes. Het zou erg zonde zijn als ze dit verliezen door een té lange kooktijd.

menu-bars menu-close Menu Sluiten