Maismeel

Maismeel is simpel gezegd erg fijngemalen maïskorrels. Zo fijn zelfs dat het wel heel erg lijkt op gewone meel van tarwe, maar het is net wat geler van kleur. Net als normale meel kan je maïsmeel vinden in vele voedselproducten, zoals brood, graanproducten, ontbijtgranen of speelmais.

Maismeel is, net als normale witte mail dat gemaakt is van tarwe, zeer droog en daardoor erg lang houdbaar in je keukenla thuis. Veel langer dan wanneer je het niet zou fijnmalen. Hierom is het geschikt om wat op voorraad te hebben, zelfs al gebruik je het weinig.

Je kan maismeel trouwens gebruiken om diverse soorten voedsel te maken als je dit voedsel, zoals brood, niet kant-en-klaar wilt kopen. Het smaakt daardoor net allemaal even wat verser. Je kan dan denken aan maisbroodjes die je helemaal zelf kan maken en kan gaan bakken, maar maïsmeel wordt nog veel vaker gezien bij tortilla’s, chips en taco’s. Het meest bekende maismeel broodje is de Arepa. Arepa’s worden gemaakt van voorgekookt maïsmeel, water en zout.

Het is vooral dus in Mexico een ingrediënt dat men gebruikt voor allerlei producten en het is erg populair. Waar wij in eerste instantie enkel brood hadden van normale meel gebruiken ze in dit Zuid-Amerikaanse land al veel langer maismeel. Mais komt ook uit deze regio, dus dat is op zich best logisch natuurlijk.

Wat is het en waar te koop?

Hoe je het precies maakt is eigenlijk erg simpel. Je pakt een juiste hoeveelheid maïskorrels voor het voedselproduct dat je wilt gaan maken en doet deze korrels in een voedselvermaler als je die hebt. Je kan de hele korrels hiervoor gebruiken, dit is zelfs beter want je krijgt de volledige voedingswaarde, extra eiwitten plus de extra goede vetten binnen op deze manier.

Maïsmeel wordt nog vaak verward met Maiszetmeel. Maïsmeel is echt wat gezonder dan maiszetmeel, ook wel Maizena genoemd. Hier is een deel van de korrel uitgelaten en er zit vooral zetmeel in.

Maïsmeel is qua smaak ook net even wat anders dan meel. Meel smaakt wat neutraler en maismeel is net even wat zoeter. Als je wel eens een tortilla hebt gegeten dan herken je erg snel de geur wanneer je eenmaal maïsmeel hebt gemaakt. Die geur wordt over het algemeen beschreven als aardachtig en bovendien wat zoetig. Door dit zoete karakter is het trouwens ook perfect om pannenkoeken mee te maken, of zelfs wafels/gebak. Je merkt het al, je kan van alles met maismeel en er zijn honderden gerechten mee te verzinnen!

Maizena is, in tegenstelling tot maismeel, meestal smaakloos en voegt dus enkel textuur toe in plaats van smaak. Het is een zacht poeder dat meestal wordt gebruikt om gerechten te verdikken. In het Verenigd Koninkrijk, Israël, Ierland en sommige andere landen verwijzen de meeste mensen naar maïzena als maïsmeel, maar dit klopt dus technisch gezien niet helemaal.

Let dus wel even op als je gaat bakken met maismeel dat je uit de supermarkt haalt. Je moet vooral even letten op dat het daadwerkelijk maismeel is en geen maiszetmeel/Maizena. Maismeel lijkt op tarwemeel en bevat veel smaak. Maiszetmeel is smaakloos en kan ervoor zorgen dat je gebakken brood of gebak toch net wat minder lekker wordt. En daarnaast mis je dus wat voedingswaarde als je kiest voor maïzena in plaats van maismeel. Op de verpakking staat meestal erg duidelijk de naam. Zolang er maismeel staat zit je helemaal goed!

Je kan trouwens tegenwoordig prima maismeel kopen in elke grote en kleine supermarkt. In verschillende kwantiteiten is het beschikbaar. Van 500 gram voor als je niet teveel wilt tot enkele kilo’s. Je vindt maismeel bij de meelproducten bij de Jumbo of de AH.

Hoe gezond is maïsmeel?

Maismeel, en dus niet maiszetmeel of Maizena bevat allerlei goede eigenschappen. Zo zitten er goede, onverzadigde vetten in en plantaardige eiwitten. Bovendien zit het boordevol vezels, ijzer en gezonde koolhydraten. Het is suikerarm, maar bevat wel een zoete smaak en hierdoor krijg je het beste van beide werelden.

Het is niet per se gezonder dan normale meel, maar voor de variatie is het echt een aanrader om achter de hand te hebben in de keuken. Voor de health freak die net wat zoeter brood wilt zonder zich gelijk schuldig te voelen is dus maïsmeel ideaal!

 We hebben helaas geen recepten kunnen vinden die gebruikt worden met dit ingredient.
menu-bars menu-close Menu Sluiten