Ovengroenten

Een avondmaaltijd is niet compleet zonder groenten. Van alles kan je toevoegen aan een bord aardappels of rijst qua warme of koude groenten. Als je kiest voor warme groenten dan kook je deze meestal in water met wat zout. Maar voor de afwisseling kun je groenten bakken of, als je voor de gezondere optie wilt gaan, ze in de oven stoppen.

Vaak zat eet men in de avond nog steeds enkel gekookte groenten. Het is vaak ook wat makkelijker om even snel een pan met water te pakken en in 10 minuten de groenten al klaar te hebben. Maar ovengroenten kunnen net zo makkelijk zijn. Je kan dit namelijk met wat kruiden en vlees/vis allemaal in één schaal doen en in de oven stoppen. Hierdoor is het allemaal erg snel klaar en het scheelt weer afwas.

Gerechten zijn er genoeg te verzinnen, want je kan letterlijk allerlei soorten groenten in de oven doen met kip. Of als je een dagje vis wilt eten met bijvoorbeeld zalm. Kies bijvoorbeeld voor kleurrijke groenten zoals tomaat, broccoli, courgette en paprika. Samen met wat kruiden en goed gemarineerde kip of zalm heb je binnen no time een schaal volgemaakt met groenten en vlees dan wel vis die je gelijk in de oven kan stoppen.

Als alternatief voor de oven kan je de groenten in de airfryer doen, als je die hebt staan. Dit is net zo gezond en wellicht nog een stukje makkelijker. Het werkt precies hetzelfde. Je schilt de groenten, nadat je deze hebt gewassen. Hierna maak je het op smaak met kruiden zoals paprika, peper, chilipoeder, kerriepoeder of je kiest voor een handige kruidenmix.

Supermarkten zoals de AH of de concurrent, de Lidl, hebben kant-en-klare zakken met ovengroenten beschikbaar zodat het schillen niet meer nodig is. Sommige bevatten zelfs al kruiden. De kooktijd neemt uiteindelijk ook af hierdoor en je hoeft erg weinig voor te bereiden. Na een lange dag werken zijn juist de zakken ovengroenten van de supermarkt erg handig. Let wel op als je voor een gezondere optie wilt gaan, want enkele zakken met ovengroenten bevatten toegevoegde smaakstoffen en extra kleurstoffen.

Als je voor de gezondere optie wilt gaan kan je het beste op de achterkant naar de ingrediënten kijken. Of deze zelf bereiden. Als je hier enkel de groenten ziet staan, dan moet het helemaal goed komen. De zakken ovengroenten leveren een net zo gezonde maaltijd op dan wanneer je de groenten los zou kopen en zelf alles zou moeten snijden.

Groenten hoeven dus niet meer enkel gekookt te worden en voor de variatie zijn groenten uit de oven een echte aanrader. De bereidingstijd is ongeveer hetzelfde. Vooral als je een goede oven hebt die je alvast voorverwarmd. Hieronder hebben we alvast een instructie voor ovengroenten met zoete aardappel en kip of zalm. Dit gerecht is glutenvrij en erg gezond. Bovendien kan je er genoeg kanten mee op. Je kan voor een vegetarische versie kiezen eventueel door de kip te vervangen voor bijvoorbeeld tofu of vega-kip.

In de basis is dit gerecht erg simpel te bereiden. Even de oven voorverwarmen op 180 °C, of als je de airfryer gebruikt deze erbij te pakken. Hierna kan je de groenten al gaan snijden en de aardappels schoonmaken.

Het mooiste is om alle groenten even groot te snijden. Dit zorgt tevens ervoor dat alles gelijk klaar is. Alle verschillende groenten zoals de paprika, aardappel, ui, kikkererwten kan je nu mengen met wat olie en op de bakplaat leggen. Nog even wat peper en zout toevoegen en ze kunnen de oven of de airfryer in.

De kipfiletblokjes mix je, samen met wat peterselie en olie in een kom en na een tijdsbestek van ongeveer 10 minuten voeg je dit toe aan de groenten met de aardappels. Hier laat je het ongeveer nog 10 minuten in en daarna voeg je tomaten toe. Na weer 5 minuten heb je een heerlijke ovengroenten met kip of zalm op tafel!

menu-bars menu-close Menu Sluiten