Kikkererwtenmeel recepten

Ingrediënten voor kikkererwtenmeel recept met courgette, aubergine, tomaat en gedroogde kikkererwten.

Kikkererwtenmeel recepten

Wil je zelf een kikkererwtenmeel recept proberen? Dan helpen wij jou op weg met tips en en verrassende recepten.

Kikkererwtenmeel is een glutenvrij alternatief voor tarwebloem, rijk aan eiwitten en vezels. Je kunt het gemakkelijk zelf maken van gedroogde kikkererwten, en het is geschikt voor zowel hartige als zoete gerechten. In dit artikel leggen we uit hoe je kikkererwtenmeel maakt, waarvoor je het kunt gebruiken en geven we je volop inspiratie met heerlijke en eenvoudige recepten waarin we koken en bakken met dit eiwitrijke mail.

Kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Bekijk dan hier onze verrassende kikkererwtenmeel recepten.

Hoe maak je kikkererwtenmeel?

  1. Gebruik een blender, keukenmachine of koffiemolen.
  2. Neem altijd gedroogde kikkererwten en maal deze 30 tot 60 seconden.
  3. Zeef het kikkererwtenmeel twee keer met een fijne zeef om grote stukken en velletjes te verwijderen.
  4. Als je 200 gram gedroogde kikkererwten maalt, houd je ongeveer 180 gram kikkererwtenmeel over.

Waar kun je kikkererwtenmeel voor gebruiken?

Bloem versus kikkererwtenmeel

Wat is het verschil? Bloem wordt veelal gemaakt van tarwe en bevat gluten. Dit geeft een luchtig gevoel aan brood en cakes. Bron: Voedingscentrum. Kikkererwtenmeel is daarentegen glutenvrij en rijk aan eiwitten en vezels, hierdoor is het voedzamer alternatief. Door de nootachtige smaak geeft kikkererwtenmeel een andere smaak en structuur aan gerechten. Hierdoor is kikkererwtenmeel een goede optie voor mensen met een glutenintolerantie of die meer plantaardige eiwitten willen binnenkrijgen.

De smaak van kikkererwtenmeel

Kikkererwten hebben van origine een nootachtige smaak, die goed naar voren komt wanneer je het meel proeft. Wanneer kikkererwtenmeel wordt verwerkt in een beslag of als bindmiddel wordt gebruikt verzacht de smaak. Hierdoor is het vooral een eiwitrijke toevoeging die goed te combineren is met andere ingrediënten.

De voordelen

  • Glutenvrij
  • Vezelrijk
  • Bron van plantaardige eiwitten
  • Koolhydraatarm
  • Vegan

Houdbaarheid

Supermarkt
Als je kikkererwtenmeel in de supermarkt hebt gekocht, is het meestal houdbaar tot de “ten minste houdbaar tot” (THT) datum op de verpakking. Zorg ervoor dat het meel goed afgesloten is en bewaard wordt op een koele, droge en donkere plek. Na opening is het aan te raden om het meel binnen 6 tot 8 maanden te gebruiken. Ongeopend is het tot 1 jaar houdbaar.

Zelfgemaakt
Heb je zelf kikkererwtenmeel gemaakt? Bewaar het dan in een goed afgesloten verpakking op een donkere en droge plaats en consumeer het binnen 1-2 maanden.

Voedingswaarde

(per 100 g) Hoeveelheid
Energie 1542 kJ / 366 kcal
Vetten 6,0 g
Waarvan verzadigd 0,6 g
Koolhydraten 51 g
Waarvan suikers 4,1 g
Vezels 12 g
Eiwitten 21 g
Zout 0,08 g

Kikkererwtenmeel kopen

Wil je direct aan de slag in de keuken? Kies dan voor gemalen kikkererwtenmeel. Dit is verkrijgbaar bij sommige supermarkten, zoals Albert Heijn en Plus. Ook biologische winkels zoals Ekoplaza en natuurvoedingswinkels zoals Holland & Barrett bieden het aan.

Stuur
Deel
menu-bars menu-close Menu Sluiten