Kikkererwtenmeel recepten
Kikkererwtenmeel recepten
Wil je zelf een kikkererwtenmeel recept proberen? Dan helpen wij jou op weg met tips en en verrassende recepten.
Kikkererwtenmeel is een glutenvrij alternatief voor tarwebloem, rijk aan eiwitten en vezels. Je kunt het gemakkelijk zelf maken van gedroogde kikkererwten, en het is geschikt voor zowel hartige als zoete gerechten. In dit artikel leggen we uit hoe je kikkererwtenmeel maakt, waarvoor je het kunt gebruiken en geven we je volop inspiratie met heerlijke en eenvoudige recepten waarin we koken en bakken met dit eiwitrijke mail.
Kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Bekijk dan hier onze verrassende kikkererwtenmeel recepten.
Hoe maak je kikkererwtenmeel?
- Gebruik een blender, keukenmachine of koffiemolen.
- Neem altijd gedroogde kikkererwten en maal deze 30 tot 60 seconden.
- Zeef het kikkererwtenmeel twee keer met een fijne zeef om grote stukken en velletjes te verwijderen.
- Als je 200 gram gedroogde kikkererwten maalt, houd je ongeveer 180 gram kikkererwtenmeel over.
Waar kun je kikkererwtenmeel voor gebruiken?
- Flatbread
- Cakes/muffins
- Pannenkoeken
- Soepen
- Stoofschotels
- Panisse (frieten van kikkererwtenmeel)
Bloem versus kikkererwtenmeel
Wat is het verschil? Bloem wordt veelal gemaakt van tarwe en bevat gluten. Dit geeft een luchtig gevoel aan brood en cakes. Bron: Voedingscentrum. Kikkererwtenmeel is daarentegen glutenvrij en rijk aan eiwitten en vezels, hierdoor is het voedzamer alternatief. Door de nootachtige smaak geeft kikkererwtenmeel een andere smaak en structuur aan gerechten. Hierdoor is kikkererwtenmeel een goede optie voor mensen met een glutenintolerantie of die meer plantaardige eiwitten willen binnenkrijgen.
De smaak van kikkererwtenmeel
Kikkererwten hebben van origine een nootachtige smaak, die goed naar voren komt wanneer je het meel proeft. Wanneer kikkererwtenmeel wordt verwerkt in een beslag of als bindmiddel wordt gebruikt verzacht de smaak. Hierdoor is het vooral een eiwitrijke toevoeging die goed te combineren is met andere ingrediënten.
De voordelen
- Glutenvrij
- Vezelrijk
- Bron van plantaardige eiwitten
- Koolhydraatarm
- Vegan
Houdbaarheid
Voedingswaarde
(per 100 g) | Hoeveelheid |
---|---|
Energie | 1542 kJ / 366 kcal |
Vetten | 6,0 g |
Waarvan verzadigd | 0,6 g |
Koolhydraten | 51 g |
Waarvan suikers | 4,1 g |
Vezels | 12 g |
Eiwitten | 21 g |
Zout | 0,08 g |
Kikkererwtenmeel kopen
Wil je direct aan de slag in de keuken? Kies dan voor gemalen kikkererwtenmeel. Dit is verkrijgbaar bij sommige supermarkten, zoals Albert Heijn en Plus. Ook biologische winkels zoals Ekoplaza en natuurvoedingswinkels zoals Holland & Barrett bieden het aan.