Flatbread van kikkererwtenmeel met gegrilde groenten
Recept met erwten, linzen
Flatbread van kikkererwtenmeel met gegrilde groenten
Ben je op zoek naar een lekker en gezond recept met kikkererwtenmeel? Dan is dit recept voor jou! Dit zelfgemaakte flatbread is eenvoudig te maken, voedzaam en perfect als lunch of lichte maaltijd. Door kikkererwten te malen tot meel maak je een ingrediënt dat ideaal is voor glutenvrij bakken. In dit vegetarische recept maken we flatbread van kikkererwtenmeel gecombineerd met gegrilde groenten en ricotta. Perfect voor een gezonde maaltijd.
Wat is kikkererwtenmeel?
Kikkererwtenmeel, ook wel besan of gram flour genoemd, wordt gemaakt van fijngemalen gedroogde kikkererwten. Je kunt het zelf maken met een foodprocessor of koffiebonenmaler, maar kant-en-klaar kikkererwtenmeel is ook steeds beter verkrijgbaar in de supermarkt. Dit meel is niet alleen rijk aan eiwitten en vezels, maar ook perfect voor het maken van flatbread, farinata en pannenkoeken.
Is kikkererwtenmeel gezond?
Ja, kikkererwtenmeel is gezond. Het bevat veel eiwitten (20,8 gram per 100 gram) en vezels (13,1 gram per 100 gram). Dit helpt voor spieropbouw en geeft een verzadigd gevoel. Het bevat langzame koolhydraten, waardoor je langer energie hebt en bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast is het rijk aan vitamine B6, magnesium en ijzer. Kikkererwtenmeel is ook glutenvrij, waardoor het een goede keuze is voor mensen met een glutenintolerantie.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de plakken aubergine en courgette over de bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met peper en zout.
- Bak de groenten 20 minuten in de oven, of iets langer afhankelijk van de dikte.
- Meng ondertussen het kikkererwtenmeel met de bloem, het bakpoeder en zout.
- Maak een kuiltje in het midden en giet hier al roerend het water bij.
- Kneed kort door en voeg dan de olijfolie toe. Kneed tot een soepel deeg.
- Verdeel het deeg in 6 balletjes ter grootte van een walnoot.
- Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol de balletjes uit tot een dun brood.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en schenk een klein beetje olie in de pan.
- Bak hierin het flatbread aan beide kanten goudbruin.
- Schep wat van de ricotta op een flatbread, besprenkel met olijfolie en peper en zout en beleg met de gegrilde groenten en zongedroogde tomaten of geroosterde paprika.
Tip
Wil je de flatbread meer smaak geven? Kies er dan voor om een beetje Italiaanse kruiden of oregano door je kikkererwtenmeel te doen. Zo geef je het brood extra smaak en is het nog lekkerder om te eten bij bijvoorbeeld een dipje, een salade of een soepje.
Bekijk de video
Nog meer recepten met kikkererwten
Heb je genoten van de flatbread van kikkererwtenmeel? Dan hebben wij iets leuks voor je! Op onze website vind je allerlei lekkere kikkererwtenmeel recepten die je zeker moet proberen. We hebben alvast een aantal voor je geselecteerd: