Gedroogde peulvruchten zijn een must in je voorraadkast. Daarom vertellen we je alles wat je moet weten over het weken van gedroogde peulvruchten zodat je altijd een voorraadje gekookte peulvruchten voor handen hebt om de lekkerste gerechten mee te maken!
Peulvruchten zijn voedzaam en veelzijdig en het is belangrijk om ze goed te weken voor goede garing en verteerbaarheid. We vertellen je graag hoe je het weken van peulvruchten opneemt in je toch al drukke, dagelijkse schema en je krijgt natuurlijk de weektijden én kooktijden van ons.
Waarom is weken van gedroogde peulvruchten zo belangrijk? Peulvruchten bevatten natuurlijke stoffen, zoals fytaten en enzymremmers, die de opname van voedingsstoffen belemmeren en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Door de peulvruchten te weken, worden deze stoffen verminderd, wat resulteert in betere verteerbaarheid en voedingsopname. Door peulvruchten goed te weken, voorkom je onnodige gasvorming en een opgeblazen buik.
De weektijd verschilt per type peulvrucht. Over het algemeen gelden echter de volgende richtlijnen:
Soort | Weektijd | Kooktijd | Hoeveel per persoon |
Bruine bonen | 8 uur | 45 minuten | 75 – 100 g |
Witte bonen | 8 uur | 40 minuten | 75 – 100 g |
Rode bonen | 8 uur | 45 minuten | 75 – 100 g |
Krombekbonen | 8 uur | 60 minuten | 75 – 100 g |
Friese woudbonen | 8 uur | 60 minuten | 75 – 100 g |
Groene erwten | 8 uur | 35 minuten | 75 – 100 g |
Kapucijners | 8 uur | 30 minuten | 75 – 100 g |
Kikkererwten | 8 uur | 35 minuten | 75 – 100 g |
Spliterwten | – | 45 minuten | 75 – 100 g |
Grauwe erwten | 8 uur | 45 minuten | 75 – 100 g |
Rode linzen | – | 5 minuten | 75 – 100 g |
Groene linzen | – | 12 minuten | 75 – 100 g |
Linzenmix | – | 12 minuten | 75 – 100 g |
Hoe ga je te werk bij het weken van gedroogde peulvruchten?
Na het weken kun je de peulvruchten op verschillende manieren verwerken:
Wil je meer weten over peulvruchten? Bekijk dan eens de veelgestelde vragen.