De kracht van plantaardig
Op bezoek bij: restaurant Spirit in Rotterdam

De kracht van plantaardig

Op bezoek bij: restaurant Spirit in Rotterdam

Met een snelgroeiende klantenkring en meer dan 12.000 volgers op Facebook, kun je niet ontkennen dat restaurant Spirit in Rotterdam de groene revolutie kracht bijzet. Niet ver van de Rotterdamse Markthal en de Oude Haven is het restaurant uitgegroeid tot een ware hotspot. Het is alweer twintig jaar geleden dat de ouders van eigenaar en chef Daniel Saat met zes andere bedrijven de samenwerking opzochten in de Groene Passage. Hier zouden ze met een eenvoudige kantine en een kleine supermarkt hun idealen waar gaan maken. Wie restaurant Spirit nu bezoekt zou deze bescheiden opzet niet meer terug herkennen. Wat ooit begon als kleine vegetarische lunchroom met een destijds stoffig imago is inmiddels uitgegroeid tot een hip restaurant met een eigen manier van werken.

Volop vegetarische variatie

Heden ten dage is de Groene Passage een bekend begrip onder mensen met een passie voor een gezonde en duurzame levensstijl. Voor peulvruchten.nl reden te meer eens een bezoek te brengen aan deze bijzondere locatie.

Wat opvalt als je restaurant Spirit binnenkomt, is een rijkelijk gevuld buffet met een grote variatie van meer dan vijftig smakelijk uitziende gerechten. Alle producten zijn 100% biologisch en vegetarisch en zien er stuk voor stuk even lekker en kleurrijk uit. Wij zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in de gerechten waarin peulvruchten het hoofdingrediënt vormen. Als hoofdgerecht valt de keuze dan ook op een smaakvolle pompoenkikkererwtencurry, een smeuïge hummus en een eenvoudige kikkererwtensalade die zich goed laat combineren met een gevulde Franse linzensoep vooraf. Bedrijfsleider Dirk Zandbergen kan ons ook nog de dimsum met zwarte bonen en de samosa met linzen warm aanbevelen. Maar die bewaren we graag voor een volgende keer.

Na het afrekenen, dat hier overigens per ons gaat, nemen we plaats aan een van de tafeltjes waar we onderdeel uitmaken van een inmiddels groeiende groep andere gasten. Van jong tot oud, de mens die pauzeert tijdens het winkelen of het werken in de buurt of gewoon doorwerkt tijdens het eten. Een afspiegeling van onze samenleving lijkt hier te zijn vertegenwoordigd.

De kracht van plantaardig

Hoewel je bij restaurant Spirit geen vlees- en visgerechten op de menukaart kunt verwachten, lijkt dit de volheid van de gerechten alleen maar ten goede te komen. Om maaltijden zo’n volle smaak te kunnen geven, moet men zich wel intens hebben verdiept in de vegetarische keuken. Je kunt proeven dat de koks uitgaan van de kracht van de plantaardige ingrediënten zelf en vlees en vis als smaakmaker daarmee overbodig maken. De ingrediënten staan overigens bij de gerechten zelf vermeldt, maar ook thuis kun je de recepten nog eens op je gemak nalezen op de website van Spirit. En wie zelf ook graag vegetarisch kookt, kan in de aangrenzende ecologische supermarkt Gimsel kiezen uit een keur van ingrediënten. Voor ons leuk om te zien dat je hier ook een rijke variatie aan peulvruchten aantreft en deze zelf in een zakje mag scheppen. Wel zo handig om op deze manier meerdere soorten peulvruchten uit te kunnen proberen zonder meteen een grote verpakking te hoeven kopen.

(H)eerlijk leren koken

Voor degene die zelf nog niet zo vaardig in de keuken is, biedt de Groene Passage onderdak aan de Gimsel Academy. Op deze ‘groene school’ krijg je handvatten aangereikt voor het volgen van een natuurlijke lifestyle en kun je rekenen op voldoende inspiratie om in eigen keuken vegetarisch te koken.

Om hun twintigjarig bestaan te vieren, organiseert de Groene Passage dit jaar, op het plein ervoor, een viertal feestelijke zondagen. Houdt hun website in de gaten voor de data om hier te shoppen op de buitenmarkt of diverse workshops en lezingen bij te wonen.

spiritrestaurants.nl
degroenepassage.nl

In Rotterdam gevestigd aan de Mariniersweg 9 en inmiddels ook in Amsterdam aan de Czaar Peterstraat 2a. Van maandag t/m zaterdag geopend van ‘s ochtends vroeg 8.00 uur tot en met ’s avonds laat 23.00 uur.

menu-bars menu-close Menu Sluiten