Een advies waar je blij van wordt

Een advies waar je blij van wordt

Wel of geen brood? Melk alleen voor baby’s of ook voor volwassenen? Superfoods wel of niet gezond? De voedselhypes vliegen ons om de oren de laatste tijd. Gelukkig was daar eind vorig jaar, tussen alle adviezen van goeroes en indianenverhalen over gezonde voeding door, een prachtig – en wetenschappelijk onderbouwd – advies van de Gezondheidsraad.

Dit adviesorgaan van de regering, dat bestaat uit de crème-de-la-crème van de Nederlandse voedingswetenschap, heeft de nieuwste wetenschappelijke informatie op een rij gezet. Met als resultaat: de nieuwe Richtlijnen goede voeding. Geen losse flodders maar wetenschappelijk onderbouwde adviezen die echt zeggen welk eten gezond voor ons is. Van die richtlijnen werd ik hartstikke blij.

Waarom? Omdat ik het zo eens ben met dat advies. Bij PuurGezond adviseren we al jaren op deze manier. De boodschap is eigenlijk heel positief: eet meer! De geleerde commissie beveelt aan: dagelijks noten, vaker vis, meer groenten en elke week peulvruchten. Gezond dus, maar gelukkig zijn dat ook heel lekkere dingen!
En wat vertelt de Gezondheidsraad nog meer? Dat het is gezond om wat vaker vegetarisch te eten, dus wat meer plantaardig en wat minder dierlijk. Het advies benadrukt verder dat onbewerkt eten centraal zou moeten staan omdat pure voedingspatronen gezond blijken. Natuurlijk moeten we ook oppassen met een aantal dingen zoals niet te veel zout en zo min mogelijk alcohol. Maar als je van lekker eten houdt, dan kan je iets met dit advies.

Meer vis, meer noten en meer groenten. Daar kan iedereen wel iets bij verzinnen. Zo lastig is dat niet. Maar vaker peulvruchten eten? Ik merk dat veel mensen dat lastig vinden. Ja, vaker bruine bonen met spek en erwtensoep op het menu. Ook lekker, maar er is zoveel meer mogelijk. Niet alleen omdat je met bruine bonen en erwten zoveel andere lekkere gerechten kunt bereiden. Maar ook zijn er heel veel meer soorten peulvruchten om ‘culinair’ te ontdekken. Soepen, salades, stoofschotels, dips, wraps, …. Met peulvruchten kan je echt alle kanten op. Daarom is het zo fijn dat deze nieuwe website peulvruchten.nl er is. Een bron van inspiratie niet alleen voor mij, maar voor iedereen die gezonder wil gaan eten!

Mary Stottelaar

Mary Stottelaar is onder andere voedingskundige/diëtist bij Puurgezond.nl. Mary is gek op koken en ze probeert gezond altijd zo lekker mogelijk te maken. Niet alleen voor haarzelf en haar gezin, maar ook in de adviezen op PuurGezond.nl

menu-bars menu-close Menu Sluiten