Een treffende gelijkenis

Een treffende gelijkenis

Een treffende gelijkenis

Wanneer deze stuntvliegers weer roepend boven de uitgestrekte weiden door het luchtruim suizen, weet je dat de lente in aantocht is. De terugkeer van de kievit markeert immers de overgang naar langere dagen. Traditiegetrouw werd in Friesland gezocht naar het eerste kievitsei om deze aan te kunnen bieden aan de commissaris van de Koningin. Aan de gelukkige vinder was de jaarlijkse roem.

Mijn moeders grootvader, Pake Gjalt, was in zijn dagen zelf ook een fervent eierenzoeker. Wanneer hij er dan eenmaal een had gevonden, legde hij zijn gespikkelde trofee met zorg in zijn pet en zette hij deze vervolgens voorzichtig op zijn hoofd.

Toen ik voor het eerst kennis maakte met kievitsbonen, dacht ik gelijk aan de pet van Pake waar mijn moeder me weleens over verteld had. De gelijkenis met de eieren is treffend, maar voorzichtig hoeven we niet met deze harde bonen om te gaan. Na een nacht wellen in een ruime hoeveelheid water, besluiten m’n moeder en ik ze als hoofdingrediënt te gebruiken voor een recept uit de tijd van Pake waarin het rapen van kievitseieren nog was toegestaan. Een bonenschotel die ook heel goed past bij het aankomende seizoen, waarin de dagen weer korter worden en de kieviten er zoetjesaan over denken weer weg te trekken naar warmere oorden.

 

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

 

  • 250 gram gedroogde kievitsbonen (Farmer)
  • olijfolie om in te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode uien
  • 2 grote winterwortels
  • 6 selderijstengels
  • blikje tomatenpuree 70 gram
  • 3 juslepels kookvocht van de kievitsbonen
  • 4 runderworstjes (vers van de slager zijn ze het lekkerst)
  • 8 plakjes bacon
  • 4 verse takjes tijm of 2 tl gedroogde tijm
  • 3 verse salieblaadjes in kleine stukjes gesneden
  • 3 grote laurierblaadjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • peper en zeezout

 

Wat moet je doen?

  • Wel de kievitsbonen de avond van tevoren in een ruime pan met water, zodat je de volgende dag er meteen mee aan de slag kunt.
  • Kook de gewelde kievitsbonen in een 1 tot 1,5 uur gaar.
  • Snijd de wortel en de selderij in kleine stukjes. Doe een scheut olijfolie in de pan en bak de ui en de knoflook glazig samen met de tijm, salie, kruidnagelpoeder en laurierblaadjes. Roerbak eerst de wortel mee en voeg later de selderij toe. De selderij is namelijk sneller gaar dan de wortel. Doe er alvast een lepel kookvocht bij van de gekookte kievitsbonen. Laat de groenten op een zacht vuurtje gaar koken.
  • Bak intussen de worstjes en de spek totdat deze knapperig is.
  • Als de wortel en de selderij bijna gaar zijn, voeg dan de tomatenpuree, de overige 2 juslepels kookvocht van de bonen en het groentebouillonblokje toe. Laat de groenten nog even verder garen.
  • Snijd de runderworstjes en de spek in kleine stukjes en roer deze als laatste door deze bonenpot.

 

Eet smakelijk.

 

Weetje: de spikkels van de kievitsbonen verdwijnen na het koken.

 

Menu Sluiten