- Wel de kievitsbonen de avond van tevoren in een ruime pan met water, zodat je de volgende dag er meteen mee aan de slag kunt.
- Kook de gewelde kievitsbonen in een 1 tot 1,5 uur gaar.
- Snijd de wortel en de selderij in kleine stukjes. Doe een scheut olijfolie in de pan en bak de ui en de knoflook glazig samen met de tijm, salie, kruidnagelpoeder en laurierblaadjes. Roerbak eerst de wortel mee en voeg later de selderij toe. De selderij is namelijk sneller gaar dan de wortel. Doe er alvast een lepel kookvocht bij van de gekookte kievitsbonen. Laat de groenten op een zacht vuurtje gaar koken.
- Bak intussen de worstjes en de spek totdat deze knapperig is.
- Als de wortel en de selderij bijna gaar zijn, voeg dan de tomatenpuree, de overige 2 juslepels kookvocht van de bonen en het groentebouillonblokje toe. Laat de groenten nog even verder garen.
- Snijd de runderworstjes en de spek in kleine stukjes en roer deze als laatste door deze bonenpot.
Eet smakelijk.
Weetje: de spikkels van de kievitsbonen verdwijnen na het koken.