Gezond het nieuwe jaar in met peulvruchten
Bananbrood met kikkererwtenmeel - Peulvruchten.nl

Gezond het nieuwe jaar in met peulvruchten

Bananbrood met kikkererwtenmeel - Peulvruchten.nl

Gezond het nieuwe jaar in met peulvruchten

Gelukkig nieuwjaar! We hopen natuurlijk dat je 2021 vol goede moed bent begonnen en dat het een heel mooi jaar gaat worden. Wij gaan sowieso gezond het nieuwe jaar in met peulvruchten. Want door goed en bewust te eten, kun je voor een groot deel beïnvloeden hoe je je voelt. Je lijf heeft brandstof nodig voor voldoende energie en laten peulvruchten nou net een heleboel goede voedingsstoffen bevatten.

De voordelen van peulvruchten

Is het moeilijk om goed te eten? Wij vinden van niet. Met een paar kleine aanpassingen in je weekmenu zet je al grote stappen die bijdragen aan je gezondheid. De voordelen van peulvruchten zijn groot. Het zijn kleine vitaminebommetjes die vezelrijk zijn en relatief veel eiwitten bevatten. Deze plantaardige eiwitten zijn makkelijker te verwerken door je lijf dan dierlijke eiwitten en ze zorgen er, in combinatie met de vezels, voor dat je lang verzadigd bent. Daarnaast bevatten peulvruchten langzame koolhydraten die voorkomen dat je bloedsuikerspiegel te snel stijgt. Teveel pieken in je bloedsuiker zijn niet gezond en kunnen op den duur tot overgewicht en andere klachten leiden. Peulvruchten zijn ook nog eens vetarm en bevatten weinig calorieën. En je kunt er fantastisch lekkere, budgetproof gerechten mee bereiden!

Meer over peulvruchten

Gezond eten met peulvruchten

Gevarieerd en gezond eten met peulvruchten is eigenlijk heel makkelijk. Ten eerste zijn er al heel veel verschillende soorten peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen waarmee je kunt variëren. Daarnaast zijn er vele toepassingen zodat je steeds weer een ander gerecht op tafel kunt zetten. Van zoete tot hartige gerechten, van soep tot ovenschotels en van salades tot hapjes. Gedroogde peulvruchten bevatten bovendien geen extra toevoegingen en ze zijn hartstikke lang houdbaar. Zorg dat je standaard verschillende soorten peulvruchten in huis hebt voor allemaal lekkere recepten.

Tips voor de bereiding van peulvruchten

Het is even wennen misschien om gedroogde peulvruchten te bereiden. Je moet ze natuurlijk van tevoren weken en dat is iets wat je wellicht vergeet. Linzen zijn daarin het makkelijkst: die hoeven niet geweekt te worden en hebben ook een korte kooktijd. Voor de overige peulvruchten is het het makkelijkst als je een vast moment in je agenda zet, ze weekt en de volgende dag een voorraad kookt die je in de koelkast of vriezer bewaart voor een moment dat je ze snel nodig hebt. Zo grijp je nooit mis!

Nog even de tips op een rij:

  • weken
  • koken
  • bewaren in de koelkast of vriezer
Alle recepten met peulvruchten

Video's

We hopen dat je weer genoeg inspiratie hebt om lekker de keuken in te duiken. Laat je het ons weten als je gesmuld hebt?

Menu Sluiten