Heerlijke herinneringen

Heerlijke herinneringen

Heerlijke herinneringen

Onze buik doet pijn van het lachen als ik met m’n moeder herinneringen ophaal van vroeger op de camping. Weet je nog die witte bonen in tomatensaus met smac. Smac herhalen we nog vijf keer, want het woord alleen al ligt zo lekker sappig in de bek. Smullen vond ik dat altijd, want na een hele dag buiten had ik wel zin in wat. En mams hoefde dan minder lang op haar knieën te zitten voor het campinggas. Het blikje met smac mocht ik dan openmaken met het sleuteltje. Dat sleuteltje stak je om het begin van een stukje blik en dan rolde je het net zo lang op totdat het blikje open was. Dat was nog best een precisiewerkje, want als je scheef rolde, kreeg je het blikje niet meer goed open. Inmiddels is de verpakking geavanceerd en is het sleuteltje een museumstuk geworden.

Na drie weken rondtrekken, witte bonen, pannenkoeken, macaroni en nog meer van die campinghappen moesten we thuis weer erg wennen aan de aardappelen met groente. In het weekend vroegen we dan om witte bonen in tomatensaus met smac, maar die smaakte dan lang niet meer zo lekker en leek de smac opeens op kattenvoer. Meer voor onze poezen Rikkie en Rakker. Stiekem schoof ik dan mijn hand onder de tafel om ze van het lillende vlees mee te laten smullen.

Tegenwoordig past dit tafereel niet meer in ons duurzame eetpatroon. De witte bonen gaan dit keer in een stoofschotel van drie soorten groenten. Want we moeten natuurlijk ook aan onze vezels denken. Door er een Marokkaanse twist aan te geven, halen we ook nog eens een internationale cultuur in onze Hollandse keuken naar binnen.

En toch denk ik met plezier terug aan die eenvoudige witte bonenhap van weleer.

Wat heb je nodig voor deze Marokkaanse stoofschotel met witte bonen? (4 personen)

 • 200 gram gedroogde witte bonen
 • 400 ml kokend water water of het kookvocht van de bonen
 • 1,5 tl kurkuma
 • 1 tl koriander
 • 1,5 tl gemalen komijn
 • snufje chilipeper
 • 1 groentebouillon blokje (gistvrij)
 • gemalen zwarte peper en Keltisch zeezout
 • 2 kleine biologische pompoenen of 1 grote, in blokjes
 • 1 biologische courgette, in blokjes
 • 4 kleine biologische pastinaken, in blokjes
 • 1 biologische rode ui
 • 100 gram gedroogde abrikozen, in stukjes
 • Om te garneren: peterselie of verse koriander.

Wat ga je doen? 

 1. Wel de witte bonen en ook meteen de abrikozen de avond van tevoren een nacht in koud water. Laat ze de volgende dag uitlekken. Doe de bonen in een grote pan met zoveel water dat ze 2–3 cm onderstaan. Breng aan de kook, schep het schuim eraf, draai het vuur laag en kook ze in ongeveer een uur gaar. Laat ze daarna opnieuw uitlekken en bewaar het kookvocht. Snijd de ui in snippers. Bak op middelhoog vuur tot de ui zacht is.
 2. Giet het kokende water of het kookvocht van de bonen er op. Voeg het bouillonblokje, de kurkumapoeder, de gemalen koriander en de komijn toe en roer goed. Voeg dan de pastinaken toe en breng aan de kook. Zet het vuur op zacht, dek de pan af en laat de groente 5 minuten sudderen.
 3. Voeg daarna de blokjes pompoen en de courgette toe en breng de bouillon opnieuw aan de kook. Voeg de in stukjes gesneden abrikozen en de witte bonen toe en naar wens een snufje chilipeper. Dek de pan af en laat 10 minuten sudderen tot alle groenten gaar zijn.
 4. Proef de stoofschotel en breng, mocht het nodig zijn, op smaak met de zeezout en de gemalen zwarte peper.
 5. Schep het gerecht in diepe borden en garneer met peterselie of verse koriander.

Tip van mams:

“Als je in het weekend kookt, voor het ontbijt de bonen opzetten en aan de kook brengen. Hiermee voorkom je dat je bij het klaarmaken van het gerecht nog op het gaar worden van de bonen moet wachten.”

 

menu-bars menu-close Menu Sluiten