Blog: Hoe groeit een bruine boon?
groei bruine bonen

Blog: Hoe groeit een bruine boon?

groei bruine bonen

Weet je nog m’n vorige blog in mei over het zaaien van de bruine bonen? Twee maanden verder en de zaadjes zijn uitgegroeid tot grote planten met peulen. Ik breng een bezoek aan Jeroen Klompe van Klompe landbouw om te zien hoe de planten erbij staan, maar vooral ook om van hem te horen hoe die bonen uit die zakjes groeien, wat nu het kritische moment is tijdens de groei en hoe zij omgaan met het weren van ziektes en andere bedreigingen.

Wanneer Jeroen zijn verhaal begint, krijg ik al meteen een antwoord op die laatste vraag. Al sinds Klompe is opgericht ligt hun focus namelijk op duurzame landbouw en gezonde grond. En dat is dé basis van een gezonde plant die weinig last zal hebben van ziektes.

“We zijn ervan overtuigd dat een gezonde grond de basis is voor gezonde producten, gezonde mensen en uiteindelijk een gezondere wereld.” Jeroen Klompe

Het begint allemaal bij een gezonde bodem

Een gezonde plant begint bij de bodem, zoals al het voedsel bij de bodem begint. Goede grond ruikt fris, ziet er rul uit, voelt koel en vochtig aan en biedt een gezonde voedingsbodem voor de plant. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende ruimte tussen de planten zit, waardoor ze veel lucht krijgen. Dit betekent dat wij tijdens het zaaien rijpaden hanteren van drie meter met daartussen acht rijen zaaigoed op 37,5 cm van elkaar. Daardoor heb je minder tot geen ziekten aan de plant die uit de zaden groeit. Wij telen alleen in de onbereden grond zodat de zaden in een onbeschadigde bodem liggen. Wij ‘roeren’ ook niet in de grond, met andere woorden we ploegen de akkers niet, want daarmee beschadig je het bodemleven dat juist weer zorgt voor een goede groei van de planten. Een bodem in balans zorgt voor natuurlijk werende stoffen en voldoende bemesting voor de plant, zodat we later tijdens de groei niet of zo min mogelijk ziekten hoeven de bestrijden.

De vlinderbloemige plant

Een gezonde plant heeft in zijn wortelstelsel veel vertakkingen. Een vlinderbloemige plant zoals de bruine bonenplant, vangt stikstof uit de lucht en slaat deze op in knobbeltjes aan de wortels waar de plant zich mee voedt. De planten die we hier nu zien, zien er prachtig uit en zijn niet bestreden. De laatste etage door de plant is gezet, dus hoeven we nu ook geen bedreigingen meer van ziekten te verwachten.

Hoe vaak ga je kijken tijdens de groei van bruine bonen?

Twee keer per week nemen we een kijkje bij de planten. De kunst is dat je een gewas kunt lezen. De plant laat het namelijk zien als er wat aan de hand is. De natuur en de bodem vertelt je altijd wat. Dat leer je op den duur wel.

Omdat we als mens niet alles zien, zeker niet op een groot oppervlak, zetten we ook een drone in. Deze heeft vijf camera’s. Oude paktijken ontmoeten hiermee de nieuwe wereld. Maar de plant aanraken, de bodem voelen, en de wortels van dichtbij bekijken, blijft mensenwerk. Daar kan geen high tech tegen op.

Wat is het meest kritische moment tijdens de groei?

De bloei van de boon is een kritisch moment. De bestuiving van de bloemen bepaalt namelijk hoeveel bonen er in de peul komen. Vandaar dat we bloemen zaaien in onze akkerranden, speciaal voor insecten en bijen. Ook hebben we tien bijenkassen op ons bedrijf staan.

Hoeveel bonen zitten er aan een plant?

Binnenin de peul zitten maximaal vijf bonen op een rij. We hebben er al vier zoals je ziet, maar straks bij volledige groei van de plant zouden de peulen op de bovenste etage er weleens vijf kunnen hebben.

Wat zijn de beste condities tijdens de groei?

De boon houdt van warmte en kan goed tegen droogte. Maar alles waar ‘te’ voor staat, is nooit goed. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een mooi oogstjaar, de bonen kwamen er lachend goudgeel van af. Belangrijk is dat het tijdens de oogst droog is. Wij oogsten met een Braziliaanse pindaoogster, want die beschadigt de boontjes niet. Maar nog even geduld, dat is pas in september.

Hoe het oogsten in z’n werk gaat, lezen jullie in een volgende blogpost. Houd onze website en Facebookpagina in de gaten.

menu-bars menu-close Menu Sluiten