Kikkererwtenpannenkoeken van eigen gemalen meel
kikkerwtenpannenkoek van eigen gemaakt meel

Kikkererwtenpannenkoeken van eigen gemalen meel

kikkerwtenpannenkoek van eigen gemaakt meel

Kikkererwtenpannenkoeken van eigen gemalen meel

Zzwwooeeiiii! Met een intens zoevend geluid razen de kikkererwten door de elektrische koffiemolen, die ik een tijdje geleden van mijn schoonmoeder kreeg. Zo’n oude moulinex uit de jaren zestig. En helemaal retro met dat oranje kleurtje.

Door de doorzichtige opstaande deksel zie ik hoe de kikkererwten tot kleine stukjes worden vermalen om vervolgens te veranderen in een poederachtig laagje geel meel dat voor dit recept het hoofdingrediënt gaat vormen van mijn inmiddels beproefde pannenkoekenreceptuur. Pannenkoeken van kikkererwten? Jazeker, waarom niet?

Toen ik op een zondagmorgen iets las over het zelf maken van kikkererwtenmeel, wilde ik dat ook weleens uitproberen. In de voorraadkast vond ik nog een restant uit een pakje van Farmer dat ik eerder deze week had gebruikt voor het maken van kikkererwtenwraps. Het recept ervan vind je overigens ook op deze website. En zeker ook aan te raden, want de smaak van de glanzende ronde kikkererwtenknikkers in gekookte variant zijn voortreffelijk. Misschien wel te mooi om er meel van te malen. Maar het leek mij leuk om te laten zien wat je nog meer met deze erwtjes kan doen.

Pannenkoeken van kikkererwten kun je voor talloze toepassingen en gerechten gebruiken.  Lekker als hartig ontbijt of lunch en ideaal om mee te nemen voor onderweg. In onderstaand gerecht heb ik de pannenkoeken gebruikt als basis voor een wrap met spinazie, geitenkaas en walnoten.

 

Wat heb je nodig voor 2 pannenkoeken

  • 100 gram kikkererwten van Farmer
  • 1 (biologisch) ei
  • 200 ml water
  • 300 gram bladspinazie (biologisch)
  • pakje verse geitenkaas
  • handje gehakte walnoten
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • Plantaardige olie om in te bakken (koolzaadolie, olijfolie, kokosolie of ghee)
  • gemalen zwarte peper en zeezout
  • kruiden naar smaak (ik heb knoflookpoeder en oregano gebruikt)
Zelf kikkererwten malen tot meel

Hoe maak je het?

1. Maal de kikkererwten in een foodprocessor of elektrische koffiebonenmaler. Zeef de meel boven een kom om de harde stukjes er uit te zeven. Voeg het ei en het water toe en klop luchtig met een garde. Voeg naar smaak de kruiden, gemalen peper en zeezout toe.
2. Verwarm een koekenpan met plantaardige olie naar keuze en giet er een dun laagje beslag in. Bak de pannenkoeken aan twee kanten goudbruin.
3. Wok ondertussen de spinazie. Leg de beide pannenkoekjes op een bord en beleg aan een kant met een laagje spinazie, geitenkaas en de walnoten. Giet een beetje honing over de geitenkaas en bestrooi met peper en zout.

Tip: rooster de kikkererwten van tevoren in een koekenpan voor een nootachtige smaak.

Tip: de pannenkoeken van kikkererwtenmeel zijn ook heerlijk om ‘puur’ te eten, zonder enige opsmuk. Vooral wanneer je de kikkererwten bakt met kruiden, gemalen peper en zeezout in ghee, is beleg eigenlijk niet meer nodig.

Enjoy!

menu-bars menu-close Menu Sluiten