De juiste keuze voor mens, dier en milieu

De juiste keuze voor mens, dier en milieu

Een paar jaar geleden kon je je vast nog niet voorstellen dat de ‘’niet vegetariërs’’ minder vlees zouden gaan eten? Nu kiezen veel mensen voor een dag of meerdere dagen per week het vlees te vervangen door een alternatief. Je kunt je maaltijd dan compleet maken met vis, een vegetarisch vleesvervanger, meer groenten toevoegen of  door peulvruchten toe te voegen aan de maaltijd.

Wil je niet direct vegetariër worden dan biedt een flexitarische leefstijl een uitkomst.

Wanneer spreek je nu van een flexitarische eetwijze? ‘We noemen iemand een flexitariër als hij of zij minstens drie dagen per week geen vlees eet’, zegt Corné van Dooren, kennisspecialist duurzaam eten bij het Voedingscentrum. ‘Of zoals we in de nieuwe Schijf van Vijf adviseren: maximaal 500 gram vlees per persoon per week. Maar liever nog minder. Het is niet nodig dat iedereen vegetariër wordt. Lees verder in het blog van Joke Boon; Flexitarisch eten voor een beter toekomst.

Krijg ik wel voldoende eiwitten binnen?

Ga je minderen met vlees of stop je helemaal dan is de eerste grote vraag vaak, hoe kom ik dan aan voldoende eiwitten? Plantaardig eten is goed, maar met groenten kun je niet het eiwit uit dierlijke producten vervangen. Peulvruchten doen dit wel. Ze zijn ook nog eens minder milieu belastend, oergezond en niet te vergeten, heel erg smaakvol.

Peulvruchten bevatten net als dierlijke producten ijzer, eiwitten en B-vitamines, waardoor het een goede vleesvervanger is. Peulvruchten bevatten weinig verzadigd vet en veel traag werkende koolhydraten in vergelijking met vlees.

Duurzaam, duurzamer, duurzaamst

Peulvruchten zijn niet alleen beter voor je lichaam, maar ook beter voor het milieu. 1 kilo peulvruchten heeft slechts 400 liter water nodig, 1 kilo vlees heeft 7.382 liter water nodig. In vergelijking met granen hebben peulvruchten minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig.

Waarom kiezen voor gedroogde peulvruchten?

Kiezen voor gedroogde peulvruchten heeft veel voordelen; je bepaalt zelf hoeveel je gebruikt en zet de rest weer terug in de voorraadkast, ze bevatten geen toegevoegd zout, je bepaalt je eigen bite en ze zijn ook nog eens heel goed betaalbaar.

Toepassing van peulvruchten

Er zijn zoveel soorten peulvruchten en zoveel manieren om ze toe te passen in je maaltijd dat je ze gemakkelijk kunt toevoegen aan je voedingspatroon. Denk aan curry’s, spreads, salades, burgers en zelfs taarten. Weten welke peulvruchten er allemaal zijn? Bekijk de lijst van peulvruchten.

menu-bars menu-close Menu Sluiten