Peulvruchten officieel gezond verklaard
Gezond snacken? Leef je uit met peulvruchten

Peulvruchten officieel gezond verklaard

Gezond snacken? Leef je uit met peulvruchten

Bij mijn oma stonden vroeger steevast elke week peulvruchten op het menu. Ik weet nog dat ik mij als klein kind verbaasde over hoe mooi glimmend en groot die rimpelige gedroogde bruine of witte boontjes werden als oma ze een dag lang in het water had gezet. En ik smulde daarna van de bruine bonen met spek en van de stamppot witte bonen-snijbonen. Dat kreeg ik thuis bij mijn moeder niet.

Terugdenkend aan die tijd, was mijn oma best wel gezond bezig. Elke week een keer peulvruchten is namelijk het officiële advies dat hoort bij de nieuwe Schijf van vijf. Peulvruchten hebben weer de plek gekregen die ze verdienen: in het eiwitvak van de Schijf van vijf. Peulvruchten staan op gelijke voet met vlees, vis en eieren. Zet elke week een peulvruchtenmaaltijd op tafel in plaats van vlees of vis! Dat is een goed idee. Want met bonen krijg je net zoveel goede eiwitten binnen als bij een maaltijd met vlees of vis.

Maar peulvruchten zijn méér dan alleen maar een eiwitbron. Ze zitten vol langzame koolhydraten en ze zijn een goede bron van vezels. Met een peulvruchtenmaaltijd verhoog je je vezelinname enorm. Een portie van 135 gram peulvruchten levert je net zoveel vezels als 3 porties muesli! En wat te denken van de vele vitamines en mineralen die de verschillende peulvruchten bevatten. Peulvruchten hebben echt nog veel meer in hun mars dan een plek als vleesvervanger.

Onlangs was er zelfs een onderzoek in Canada waaruit blijkt dat elke dag een portie peulvruchten helpt om af te vallen. Mensen die elke dag een portie van 132 gram peulvruchten aten, vielen over een periode van 6 weken een halve kilo meer af dan mensen die geen peulvruchten aten, zelfs als ze geen speciaal dieet volgden om af te vallen. De onderzoekers denken dat dit komt door het verzadigende effect van peulvruchten.

Helemaal niet gek dus om nog vaker dan één keer per week peulvruchten op het menu te zetten. Keuze volop: van vele kleuren linzen tot kikkererwten, kidneybonen en zwarte bonen. Of neem eens van die leuke mungboontjes of smakelijke grote witte reuzebonen. Mooi toch dat we het qua variatie tegenwoordig een stuk gemakkelijker hebben dan mijn oma vroeger.

Mary Stottelaar  


Mary Stottelaar is voedingskundige/diëtist bij onder andere Puurgezond.nl. Mary is gek op koken en ze probeert gezond altijd zo lekker mogelijk te maken. Niet alleen voor haarzelf en haar gezin, maar ook in de adviezen op PuurGezond.nl.

menu-bars menu-close Menu Sluiten