Slank worden en blijven mét peulvruchten

Slank worden en blijven mét peulvruchten

Laatst las ik een onthutsend bericht: officieel is nu meer dan de helft van de totale wereldbevolking te dik. Dat is natuurlijk nog schokkender als je je realiseert dat een groot deel van die andere helft van de wereldbevolking honger lijdt.

Veel mensen vinden de zomerperiode behalve erg aangenaam ook confronterend. De dunne zomerse kleding is minder verhullend dan de vele winterse kledinglaagjes. Het heerlijke zomerse weer lokt ons naar strand, meer of waterplas. Of we gaan op vakantie naar een zomerse zonbestemming en voordat we ons bloot durven geven, dient er drastisch gelijnd te worden. Crash diëten zijn dan ook in de aanloop naar de zomer populair.

Minder snel, maar doeltreffender zijn peulvruchten in de strijd tegen overgewicht. Maarten ‘t Hart zegt het al in zijn boek het Dovemansorendieeet: ‘Wie linzen, boon en erwt versmaadt, verwerft een grote kledingmaat.’ Uit verschillende onderzoeken blijkt dat boneneters een slankere taille hebben en minder buikvet hebben. Recent onderzoek toont nog iets opmerkelijks aan. Wie dagelijks 130 gram peulvruchten aan zijn voeding toevoegt valt in zes weken tijd 340 gram af. Dat lijkt niet veel maar is op jaarbasis toch aanzienlijk.

Dat je van peulvruchten afvalt heeft verschillende redenen. Het eten van peulvruchten zorgt voor een voller gevoel. Peulvruchten bevatten traag werkende koolhydraten waardoor je langer verzadigd bent en minder snel weer wilt eten of snoepen. Ook bevatten peulvruchten vezels die de stoelgang bevorderen én zijn ze vetarm. Van adukibonen wordt beweerd dat ze een slankmakend effect hebben. Dit zou deels komen omdat ze een vocht afdrijvende werking hebben en dat ze de vetverbranding stimuleren.

Daarom loont het om wekelijks meerdere keren peulvruchten te eten, ook in de zomer. Veel mensen zullen hierbij aan verse peulvruchten denken zoals kapucijners en verse erwtjes, die in de zomermaanden korte tijd verkrijgbaar zijn. Minder voor de hand liggen misschien de gedroogde peulvruchtensoorten, die zich toch ook heel goed voor zomerse gerechten lenen. Denk hierbij aan lichte gerechten die voeden en verzadigen zoals een soep met linzen, die niet geweekt hoeven worden en dus snel klaar zijn. Of een salade van verschillende bonensoorten die met een friszure dressing wordt aangemaakt. Zelf tijdens een bbq kunt u zich tegoed doen aan bonen: een bonenburger, een salade van of met peulvruchten of een heerlijke dip van peulvruchten zoals humus. Ook variaties op de klassieke humus zoals met geroosterde wortel of rode biet bijvoorbeeld, staan vrolijk en smaken heerlijk. Én ze houden u in vorm. Zelfs als snack zijn peulvruchten een gezond alternatief. Bijvoorbeeld geroosterde kikkererwten: gare kikkererwten die u goed droogt, in olie bakt en van een gekruid laagje voorziet, zijn een hartige knabbel die veel minder calorieën leveren dan bijvoorbeeld een zoute pinda. Nee die zomer zien wij in alle opzichten met plezier tegemoet.

…En die herfst is nog láng van ons verwijderd. De volgende keer zal ik u vertellen hoe peulvruchten bijdragen aan een lang leven.

Geniet van de zomer!

Top 5 zomerrecepten met peulvruchten:
1. Indiase rode linzensoep
2. Cake & crostini van doperwten, geitenkaas en amandel
3. Linzensalade met geitenkaas en ei
4. Bonenburger
5. Hummus (kikkererwtenspread)

menu-bars menu-close Menu Sluiten