Snertweer

Snertweer

Snertweer - 21 februari 2016

Als ik naar buiten kijk, word ik maar weinig vrolijk. We dachten een lange boswandeling te maken vandaag, maar het lijkt het erop dat het de hele dag blijft regenen. Een mooie dag om snert te maken en als het dan opklaart toch nog maar even snel de laarzen aan. Want wat is er lekkerder dan na een stevige wandeling bij de haard te gaan zitten met een warme kom dampende erwtensoep.

Het plaatje heb ik al geschetst, de foto’s al in m’n hoofd gemaakt, maar nu nog de keuken in. De ingrediënten voor 6 grote borden soep heb ik al in huis.

 

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 400 gram spliterwten
  • stukje biologische rookspek (ca. 150gr.)
  • zeezout en gemalen peper
  • 2 laurierblaadjes
  • enkele peperkorrels
  • 2 groentebouillonblokjes (gistvrij)
  • 2 preien
  • 2 aardappels
  • 2 winterwortels
  • 1 kleine selderijknol
  • zelfgemaakte biologische worstjes van de slager

Zoekend naar een recept op internet zie ik door de erwten de soep niet meer. Er zit maar één ding op, m’n moeder mailen want zij maakt die snert altijd zo lekker en bij haar lijkt het ook makkelijk. Misschien komt dat als zij in de pan roert ik er dan naast sta met haar te keuvelen.

Volgens haar is het ook echt helemaal niet zo moeilijk te maken. ‘Weet je nog toen we samen in jouw keuken stonden’, vervolgt ze verder in haar email terug:

 

Wat ga je doen? 

  1. Doe 2 liter water, de 400 gram spliterwten, de spek in stukjes en de bouillonblokjes in een grote pan en breng deze aan de kook
  2. Schep het schuim zachtjes weg en laat de soep 45 minuten zachtjes koken.
  3. Maak de groente schoon en snijd deze in stukken. Snij de prei in halve ringen, snijd de wortel in de lengte in vieren en dan in plakjes, schil de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes en de ui ook
  4. Voeg de groente aan de soep toe en kook deze in 30 minuten gaar
  5. Laat de worstjes de laatste 20 minuten nog even meekoken
  6. Breng op smaak met peper en zout.

‘Het vele werk waar jij zo tegen op ziet, zit hem vooral in dat je regelmatig moet roeren, anders branden de erwten aan. Dat is een ochtend in de keuken zitten. Ook leuk toch met je laptop of iPad?’ 

 

Tips:
‘De soep smaakt het beste als je deze in een grote hoeveelheid bereid en voor consumptie nog een dag laat staan’. 

‘Gekoeld blijft de erwtensoep een paar dagen goed, maar je kunt het gerecht ook prima bewaren in de vriezer! Op deze manier heb je er maar één keer het werk van en kun je er meerdere keren van eten. Als avondmaaltijd maar ook als lunch met een roggenbroodje is het gerecht erg lekker’. 

 

Menu Sluiten