Wat zijn gele linzen en hoe kook je ze?

Wat zijn gele linzen en hoe bereid je ze in de keuken? Wij hebben alle informatie én de lekkerste recepten met gele linzen voor je verzameld. Onze gele linzensoep met Griekse yoghurt is bijvoorbeeld een echte aanrader!

Wat zijn gele linzen? 

Gele linzen zijn in feite gepelde groene linzen. Doordat deze linzen worden geschild en daarna gespleten, blijven er kleine gele linzen over. Je hoeft gele linzen niet te weken en de kooktijd is kort: binnen 8-10 minuten zijn gele linzen gaar.

Waar komen gele linzen vandaan? 

Gele linzen hebben een prachtige goudgele kleur en komen oorspronkelijk uit Azië en Zuid Europa. Linzen worden vaak de “kaviaar van de armen” genoemd, en met goede reden. Dit veelzijdige ingrediënt zit vol met gezonde voedingswaarde en kan daardoor in verschillende gerechten worden gebruikt. In veel keukens worden gele linzen gewaardeerd vanwege hun mooie kleur en rijke smaak. Gele linzen hebben een milde smaak en worden veel gebruikt in de Indiase en de Mediterrane keuken.

Koken met gele linzen

Door hun zachte, nootachtige, aardse smaak kunnen gele linzen breed worden ingezet en zijn ze ideaal als plantaardige eiwittenbron. Maak er curry’s, soepen, stoofschotels of salades mee. Omdat ze geen overheersende smaak hebben, zijn ze bij uitstek geschikt als voedzame basis voor langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten verzadigen meer en geven gelijkmatig energie af.

De voedingswaarde van gele linzen

Gele linzen zijn niet alleen veelzijdig en lekker, maar ook zeer voedzaam. Ze bevatten relatief veel vitamine K en C, en ook vitamines A, B1, B2, B3, B6, B11 en E in ruime hoeveelheden. Daarnaast zijn ze rijk aan mineralen zoals kalium, fosfor, zink, magnesium, koper en ijzer. Met ruim 18% vezels en 21% eiwit per 100 gram voegen 100 gram gele linzen een aanzienlijke hoeveelheid vezels, mineralen, vitamines en eiwitten toe aan elke maaltijd. Er zit ruim 6x meer vezels in gele linzen dan in zilvervliesrijst.

Duurzaamheid

Gele linzen hebben een positieve ecologische voetafdruk en zijn een perfecte vervanger voor dierlijke eiwitten. Met ruim één vijfde deel eiwitten per 100 gram, zijn ze een hele goede keuze voor eten zonder vlees en passen ze goed binnen de gewenste richtlijnen van het voedingscentrum en in de eiwittransitie.

Kooktijd: 

  • ca. 8-10 minuten
Bewaren: 
  • Gekoeld1-2 dagen

Smaak: Gele linzen hebben over het algemeen een zachte, nootachtige, aardse smaak. Ze zijn iets milder van smaak in vergelijking met rode linzen.
Herkomst: Turkije of Canada.
Toepassing: Gele linzen worden veel gebruikt in een curry, soepen en dahl’s. Door de snelle kooktijd zijn gele linzen perfect als basis voor in een voedzaam gerecht. Wil je meer lezen over linzen? Bekijk dan de nieuwsberichten of laat je inspireren via peulvruchten inspiratie.

Recepten met gele linzen

Koken met gele linzen is veelzijdig en lekker. Bekijk alle recepten hier. Blijf op de hoogte van onze nieuwste recepten via Facebook, Instagram of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

 We hebben helaas geen recepten kunnen vinden.
Klik hieronder om de zoekfilters te resetten.
Reset zoekfilters
menu-bars menu-close Menu Sluiten