Recept met bonen
Bruine bonen curry met rijst
Bruine bonen curry met rijst

Recept met bonen

Bruine bonen curry met rijst

Hanneke van Culinea kreeg van ons diverse soorten peulvruchten en werd uitgedaagd om daar leuke recepten mee te verzinnen. Van de gedroogde bonen maakte zij deze heerlijke en aromatische bruine bonen curry met rijst gemaakt. Het is een afgeleide van een Afghaans recept (curry Lubya).

Zo’n bowl met deze curry is comfort food ten top. Helemaal niet spicy maar wel lekker kruidig. Dit komt door het gebruik van koriander en komijn, typische specerijen die gebruikt worden in de Midden-Oosterse keuken. Daarbij nog gedroogde munt, die het geheel lekker fris maakt. Door de specerijen samen te bakken met de ui en knoflook, geven deze specerijen nog meer smaak. En door de tomaten krijgt de curry een prachtige rode kleur. Bruine bonen zijn nog nooit zo lekker geweest.

Naast deze bruine bonen curry met rijst maakte Hanneke ook nog een lekkere groene linzen curry met boerenkool en een Libanese erwtensoep.

Bereidingswijze Bruine bonen curry met rijst

  1. Een dag ervoor: week de bonen eerst en kook ze dan (zonder zout) volgens de aanwijzing op de verpakking.
  2. Snijd de ui (houd wat achter) en hak de knoflook fijn.
  3. Stamp de komijn- en korianderzaadjes fijn in een vijzel.
  4. Smelt de boter in een grote soeppan en bak hierin de ui op laag vuur in ongeveer 5 minuten.
  5. Voeg de knoflook, komijn en koriander erbij en bak dit even mee.
  6. Voeg de munt, de tomatenblokjes en bouillon erbij en breng het aan de kook.
  7. Laat het ongeveer 10 minuten inkoken tot er een dikke saus ontstaat.
  8. Nu gaan de gekookte bonen erbij en laat je dit nog op laag vuur ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
  9. Breng de curry eventueel op smaak met zout en lekker veel peper en misschien een beetje honing.
  10. Serveer de curry in een kom en garneer met korianderblaadjes en overgebleven rode ui. Lekker met gekookte rijst of naan.
Bruine bonen curry met rijst
4
0/5
Ingrediënten voor personen
Let op! Dit recept is bedoelt voor 4 personen.
  • 300 gram gedroogde bruine bonen
  • 1 grote rode ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 el komijnzaadjes
  • 1 el korianderzaadjes
  • 1 tl gedroogde munt
  • 2 el ghee of geklaarde boter
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 250 ml groentebouillon
  • honing, naar smaak
  • peper en zout
  • 5 takjes koriander
  • gekookte rijst of naan voor erbij
Print
Stuur
Deel
Categorieën
Menu Sluiten