Recept met erwten
Lamscurry met kikkererwten
lamscurry met kikkererwten

Recept met erwten

Lamscurry met kikkererwten

Zo’n lekkere goedgevulde tajine, pruttelend op het vuur. Aaf van Wat eten we vanaaf maakte een geweldige lamscurry met kikkererwten en vertelt daarover:

Wanneer ik een curry aan het koken ben denk ik aan mijn reis door Australië.

Daar ben ik een tijd geleden ruim een jaar geweest.

Lekker met mijn rugzakje als backpacker Down Under. Veel rondgereisd. Veel van het land kunnen zien én proeven. Australië is ook een proeverij van andere culturen. In de grote steden zijn ze erg multiculti wat betreft restaurants en afhaal. De foodcourts onderin de grote shopping centra zijn een waar Walhalla voor curryliefhebbers zoals ik.  Daar kon ik voor een paar dollar een bordje vol scheppen. Ideaal en mega lekker.

Mijn grote liefde voor lamsvlees is alleen maar groter geworden in Australië en New zeeland. Vandaar dat ik heb gekozen voor een lamscurry met kikkererwten. Om eerlijk te zijn had ik nog nooit in mijn leven kikkererwten gegeten voordat ik Down Under ging. Maar ik vind ze heerlijk.

Hopelijk vinden jullie de combinatie lamsvlees en kikkererwten net zo lekker als ik…

Tip:

Heb je geen Tajine? Geen probleem gebruik dan een gietijzeren pan.

Wil je meer heerlijke curryrecepten ontdekken? 15 foodbloggers deden mee aan onze peulvruchten Curry challenge en maakten allemaal verrukkelijke curry recepten met verschillende peulvruchten om van te smullen! Bekijk ze allemaal op de curry inspiratiepagina.

Bereidingswijze Lamscurry met kikkererwten

Voorbereiding: 8 uur kikkererwten wellen in koud water
Marineren: 1 uur
Bereidingstijd: 2 uur

  1. Wel minimaal 8 uur van te voren de kikkererwten in ruim koud water.
  2. Kook ze daarna in hetzelfde vocht voor 25 min. Zodat er nog een kleine bite aan zit. Giet ze af en bewaar ze voor later.
  3. Snijd ondertussen  het vlees in stukjes.
  4. Doe het vlees in een kom samen met de kruidenmix. Laat dit zo een klein uurtje staan zodat de kruiden er goed intrekken.
  5. In tussentijd kun je de ui, knoflook, gember en tomaat snijden.
  6. Verhit dan de tajine op hoog vuur. Bak het vlees in 2 delen bruin en krokant aan. Haal dan het eerste deel even uit de pan en bak het tweede deel aan. (Zo schroeit het vlees sneller dicht en behoud je meer smaak). Haal nu even het vlees uit de tajine.
  7. Fruit de ui, knoflook en gember lichtjes aan.
  8. Rooster in een andere pan kort de komijn en koriander zaadjes. Wanneer je ze begint te ruiken haal je ze eruit. En vermaal je ze in een vijzel (zo geeft het meer smaak).
  9. Voeg de tomaat, kokosmelk, suiker en de rest van de specerijen toe. En natuurlijk de kikkererwten niet vergeten.
  10. Laat dit even pruttelen en doe het vlees weer terug in de pan.
  11. Deksel erop en op laag vuur laat je dit minimaal 1,5 uur pruttelen.
  12. Af en toe een keertje roeren. Verdampt er teveel vocht? Voeg dan een klein scheutje water toe.
  13. Vind je het te pittig? Voeg dan nog een beetje suiker of kokosmelk toe.
  14. Check na 1,5 uur of het vlees al mals en tender is. Dan mag die van het vuur af. Anders nog een klein half uurtje erbij.
  15. Serveer dit gerecht met rijst en lekker soppen met naanbrood. Eet smakelijk.

lamscurry met kikkererwten
34
5/5
Ingrediënten voor personen
Let op! Dit recept is bedoelt voor 4 personen.
  • 500 gram lamsbout, in stukjes
  • 150 gram gedroogde kikkererwten
  • 3 grote trostomaten, in stukjes
  • 3 kleine uien, grof gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 cm gember, fijngesneden
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl korianderpoeder
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kleine laurierblaadjes
  • 200 ml kokosmelk
  • 1,5 el rietsuiker
  • olijfolie
  • Kruidenmix
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl zout
  • 3 tl garam masala
Print
Stuur
Deel
Categorieën
menu-bars menu-close Menu Sluiten