- Kookmodus
Pasta met kikkererwten en spinazie
Recept met erwten
Pasta met kikkererwten volgens Italiaans recept
Pasta met kikkererwten en spinazie is een heerlijke en gezonde variant op het Italiaanse gerecht ”pasta e ceci”. Dit traditionele recept uit Zuid-Italië was vroeger onderdeel van de cucina povera, de arme keuken waarin men met weinig ingrediënten een voedzame maaltijd op tafel zette (bron: Wikipedia). Kikkererwten zijn een hoogwaardige bron van eiwitten (4,6 gram per opscheplepel), en samen met volkoren pasta is dit een voedzaam en vullend gerecht. De basis van pasta e ceci bestaat uit kikkererwten, pasta, olijfolie en geurige kruiden zoals rozemarijn of knoflook. In deze versie voegen we verse spinazie toe voor extra gezonde voedingsstoffen.
Of je nu op zoek bent naar een Italiaans pastagerecht met peulvruchten, een vullende vegetarische maaltijd of een nieuwe manier om kikkererwten te gebruiken. Ons nieuwe recept van deze maand laat je kennismaken met de originele Italiaanse keuken.
Is een pasta met kikkererwten gezond?
Jazeker, een pasta met een kikkererwten en spinazie is een gezonde keuze. Kikkererwten zijn rijk aan plantaardige eiwitten, vezels en langzame koolhydraten, waardoor ze zorgen voor een lang verzadigd gevoel en een stabiele bloedsuikerspiegel. Het is een slimme manier voor zowel kinderen als volwassenen om de gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen die ze nodig hebben.
Kikkererwten weken en koken
Bij dit recept is het belangrijk om kikkererwten goed te laten weken, omdat ze anders lastig zacht te koken zijn. Ben je de kikkererwten aan het koken? Voeg pas zout toe wanneer de kikkererwten al wat zachter zijn, om te voorkomen dat hun velletje hard wordt. Er zijn twee manieren om kikkererwten te weken: koud of warm. Bij warm weken is een weektijd van ongeveer twee uur voldoende. Kies je voor koud weken, reken dan op een weektijd van circa acht uur. Spoel de kikkererwten daarna goed af. Kook ze vervolgens in schoon water voor 45 minuten totdat de gewenste gaarheid is bereikt.
Bereidingswijze
Hoe maak je de pasta met kikkererwten en spinazie?
- Spoel de kikkererwten goed af en laat ze een nacht weken in ruim water.
- Kook de geweekte kikkererwten in ongeveer 45 minuten beetgaar. Bewaar het kookvocht.
- Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Kook de pasta al dente, verkort hiervoor de aangegeven kooktijd op de verpakking met een paar minuten.
- Verhit in een ruime koekenpan 2 eetlepels olijfolie en fruit de ui tot deze glazig is.
- Voeg de spinazie toe en bak kort op iets hoger vuur, tot de bladeren zijn geslonken.
- Doe de kikkererwten erbij en voeg een paar eetlepels van het kookvocht toe. Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Giet de rigatoni af en voeg deze toe aan de pan met groenten en peulvruchten. Meng alles goed door elkaar en laat nog 5 minuten op laag vuur verder garen. Voeg indien nodig wat extra kookvocht toe als het mengsel te droog is.
- Breng op smaak met zout, peper en een scheutje olijfolie. Dek de pan af en laat het gerecht nog 10 minuten rusten met het vuur uit. Hierdoor wordt het romiger en voller van smaak.
- Serveer direct en bestrooi naar wens met versgeraspte Parmezaanse kaas.
Tip
Extra groenten toevoegen aan deze pasta? Kies er bijvoorbeeld voor om champignons of courgette mee te bakken. Zo krijgt het gerecht een zachte en lichte nootachtige smaak.
Bekijk receptvideo
Voedingswaarde (per persoon)
Calorieën: 558 kcal | Koolhydraten: 76 g | Waarvan suikers: 7 g | Eiwitten: 22 g | Vetten totaal: 19 g | Waarvan verzadigd vet: 4 g | Vezels: 9 g
Aan de slag met kikkererwten
Ben je benieuwd wat je nog meer kunt maken met kikkererwten? Deze eiwitrijke peulvrucht kun je eindeloos gebruiken in salades, stoofschotels en zelfs als basis voor flatbread. Wij hebben alvast wat inspiratie voor je verzameld: