Wat zijn kikkererwten en hoe kook je ze?

Steeds meer Nederlanders ontdekken de veelzijdigheid van kikkererwten en kopen deze om er heerlijke gerechten mee te maken. In alle landen rondom de Middellandse Zee zijn kikkererwten al veel langer populair en worden ze al zo’n negenduizend jaar verbouwd. Kikkererwten zijn rond, stevig, hebben een goudgele kleur, een nootachtige smaak en doen qua vorm aan kleine hazelnoten denken. Ze worden vooral veel in het Midden-Oosten gegeten, maar worden dus ook in Nederland steeds populairder.

Kikkererwten kopen voor diverse gerechten

Kikkererwten vormen de basis voor hummus, maar er zijn talloze andere gerechten waarvoor je kikkererwten kunt kopen. Zo passen ze heerlijk in Midden-Oosterse salades, curry’s, falafel en schotels met couscous. Van ontvelde en gespleten kikkererwten wordt kikkererwtenmeel gemaakt. In India wordt dit gebruikt voor snacks, maar het past ook goed in pannenkoekenbeslag of als bindmiddel in sauzen en gehaktballen. Dit meel is glutenvrij en redelijk eenvoudig te maken door gedroogde kikkererwten fijn te malen. Wil je inspiratie opdoen voordat je kikkererwten gaat kopen? Bekijk dan onze verrassende recepten met kikkererwten eens.

Kikkererwten weken

Het is van groot belang om kikkererwten goed te laten weken. Kikkererwten zijn namelijk moeilijk zacht te koken. Voeg daarom ook pas zout toe wanneer ze al wat zachter zijn om een hard velletje te voorkomen. Er zijn twee manieren waarop je de kikkererwten kunt laten weken: koud en warm. Wil je ze warm laten weken? Dan volstaat een weektijd van twee uur. Kies je ervoor de kikkererwten koud te laten weken? Dan moet je hier zo’n acht uur voor uittrekken.

Weektijd:

  • Koud8 uur
  • Warm2 uur

Kooktijd:

  • Koudca. 1½ uur
  • Warmca.¾ uur

Bewaren:

  • Gekoeld1-2 dagen
  • Diepvries 3 maanden

Smaak: Kikkererwten hebben een nootachtige smaak

Herkomst:

Toepassing: Kikkererwten worden gebruikt voor spreads (hummus) en voor falafelballetjes. Ze kunnen ook geroosterd worden en als snack worden gegeten. Ze zijn ook erg lekker in curry’s, soepen en schotels met couscous.

Bekijk waar je limabonen bij in jou in de buurt te koop zijn.

Wil je meer lezen over bonen? Bekijk dan de nieuwsberichten of laat je inspireren via peulvruchten inspiratie.

 

Kikkererwten bereiden

Recepten met kikkererwten

Koken met kikkererwten is veelzijdig en lekker. Bekijk alle recepten hier. Blijf op de hoogte van onze nieuwste recepten via Facebook, Instagram of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

menu-bars menu-close Menu Sluiten