Hoe kook je bruine bonen? Alles over weken, koken en bereiden
Hoe kook je bruine bonen? Weken, bruine bonen koken en bereiden

Hoe kook je bruine bonen? Alles over weken, koken en bereiden

Hoe kook je bruine bonen? Weken, bruine bonen koken en bereiden

Hoe kook je bruine bonen? Alles over weken, bruine bonen koken en bereiden

De zakjes gedroogde peulvruchten staan er in de supermarkt kleurrijk bij; rode linzen, witte bonen, bruine bonen, groene erwten en ga zo maar door. In dit blog nemen we je mee in de bruine bonen; van weken tot bruine bonen koken tot bereiden.
Ze zijn voedzaam, goedkoop en bevatten naast eiwitten en vitaminen ook vezels.

Hoe kook je bruine bonen?

Wassen
Voor het bereiden van gedroogde bruine bonen was je ze eerst goed, liefst meerdere malen.

Weken
Daarna zet je de bonen met koud water in de week voor ca. 8 uur, gebruik 4 keer zoveel water als de hoeveelheid bonen om in te weken. Het weken is nodig, omdat je hiermee de kooktijd verkort en ze krijgen een romigere smaak en een zachtere structuur. Met gekookt water kun je de weektijd verkorten naar 3 uur, doe dan wel de deksel op de pan.
Tip: Zet voor je naar bed gaat of ‘s ochtends voor je de de deur uitgaat de bonen in de week en ‘s avonds hoef je ze nog maar een uurtje te koken.

Koken
Omdat peulvruchten, dus ook bruine bonen, een natuurproduct zijn, is het belangrijk om ze tijdens het koken af en toe de controleren op de gaarheid en bite. Afhankelijk van het seizoen kan de kooktijd nog wel eens variëren. Tussen de 50 en 60 minuten zou voldoende zijn. Heb je voorkeur voor een bite dan kook je ze iets korter, wil je graag zachte bonen dan kook je ze iets langer. Gebruik ca. 3 x zoveel water als de bonen om te koken. Tijdens het koken ontstaat ook eiwitschuim, dit moet je even afschuimen.

Hoe bewaar je bruine bonen?

Wil je het nog makkelijker maken voor jezelf? Kook dan in 1 keer de hele zak bruine bonen, laat hem na het koken goed afkoelen en bewaar ze in het kookvocht ca. 2 dagen in de koelkast of zet ze in de vriezer. Zo heb je altijd een beetje op voorraad als je ze wilt toevoegen aan bijvoorbeeld een wrap, soep of stoofschotel. Zo heb je altijd wat op voorraad voor een voedzaam gerecht.

Bruine bonen bereiden

Je kunt bruine bonen koken en ergens aan toevoegen, of ze bewaren en ze later aan bijvoorbeeld een wrap of salade toevoegen. Ze zijn ontzettend veelzijdig toepasbaar zoals;
Pikante bruine bonensoep
Chili con carne
Moeders bruine bonensoep
Stoofschotel met bruine bonen
Stevige winterkost ofwel ”Gronings Stopvarf”

5 heerlijk recepten om mee aan de slag te gaan. Ga je voor de soep, vergeet dan niet lekker veel te maken, want niets fijners om soep met je liefsten te delen.

Kijk ook eens op Pinterest, daar hebben we niet alleen onze eigen recepten verzameld, maar ook van andere kookliefhebbers.

Wil je nog meer weten over bruine bonen?

Bruine bonen behoren tot een van de bekendste bonen en worden over de hele wereld gegeten. De bruine boon wordt vaak gegeten, omdat ze smakelijk zijn en in veel gerechten worden verwerkt. Daarnaast zitten ze vol met eiwitten en vezels. De bruine boon is kleiner en ronder dan de witte boon en wordt vaak gebruikt als basis voor bruine bonensoep. De bonen worden in het voorjaar gezaaid, lees; ‘het zaaien van bruine bonen” en wil je weten hoe de boon groeit dan eens; ”Hoe groeit een bruine boon”.

Bruine bonen passen helemaal bij de wintertijd, net als groene spliterwten waar je erwtensoep mee maakt. Lees het artikel ”zelf erwtensoep maken”.

menu-bars menu-close Menu Sluiten