Zelf erwtensoep maken doe je zo!
Bruine bonen koken, weken en bereiden -Peulvruchten.nl

Zelf erwtensoep maken doe je zo!

Bruine bonen koken, weken en bereiden -Peulvruchten.nl

Zelf erwtensoep maken doe je zo!

Zelf erwtensoep maken doe je zo! Er is niks moeilijks aan, het kost alleen tijd. Hoe langer de soep staat, hoe lekkerder hij wordt! Winter en erwtensoep zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Noem het jeugdsentiment, maar iedereen heeft wel een mooie herinnering aan een kom dampende erwtensoep. Het begint natuurlijk met het inslaan van de lekkerste ingrediënten voor jouw erwtensoep. Denk aan de juiste groene erwten of spliterwten, een mooi boeket van groenten en niet te vergeten die sappige rookworst. Of kies voor een vegetarische variant van de klassieke snert. Maar hoe maak je dan zo’n lekkere erwtensoep? Dat gaan we je nu stap voor stap vertellen.

Voor het maken van erwtensoep gebruik je meestal groene spliterwten. Deze hoef je vooraf niet te weken en ze zijn ontdaan van hun velletje zodat je een zachte soep krijgt. De klassieke variant maak je met spek, karbonade, knolselderij, wortel, ui en rookworst, maar je kunt er natuurlijk je eigen variant van maken. Voeg eens andere peulvruchten toe, varieer met groenten en gebruik andere kruiden en specerijen voor nog meer smaak!

Stap 1: Wassen, koken en afschuimen

Voor een zelfgemaakte erwtensoep was je de spliterwten goed, liefst meerdere malen. Laten weken is niet nodig, maar kan wel. Laat de spliterwten en het vlees met 2 liter water (op ca. 500 g spliterwten) aan de kook komen en laat dit minstens een uur zachtjes pruttelen. Bij erwtensoep ontstaat er eiwitschuim. Schep het schuim er met een schuimspaan af.

Stap 2: Pruttelen, stampen en kruiden

Controleer tijdens het koken regelmatig de gaarheid van de spliterwten. Het is een natuurproduct en soms hebben ze net iets meer tijd nodig om gaar te koken.

Als de erwten gaar zijn dan haal je het vlees eruit en kun je de soep pureren of fijnmalen met een staafmixer.
Tip: Wil je jouw erwtensoep lekker dik maken? Pureren zorgt voor een dikkere soep.

Voeg daarna de fijn gesneden groenten toe en breng de soep op smaak met een bouillonblokje of kruid jouw zelfgemaakte erwtensoep goed met peper en zout.

Verse kruiden zijn niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond. Strooi wat vers gehakte peterselie of bieslook over de soep of doe eens gek en ga voor koriander.

Stap 3: Eten, bewaren of iemand blij maken

Een grote pan erwtensoep is zo gemaakt, maar niet altijd ook zo snel gegeten. Deze soep leent zich er heel goed voor om te bewaren.

Verdeel de soep in kleinere porties om deze dikke soep snel af te laten koelen tot kamertemperatuur. Pas daarna kun je het in de koelkast zetten en kan het afkoelen tot beneden 7°C. Doe het echt op deze manier om de soep niet zuur te laten worden. Is het eenmaal afgekoeld, dan kan het natuurlijk ook heel goed ingevroren worden.

Erwtensoep maken is geen grote klus en je maakt al snel teveel. Jouw zelfgemaakte erwtensoep is natuurlijk geweldig om te delen, dus in plaats van invriezen kun je natuurlijk ook je buren, familie of vrienden blij maken met de door jou gemaakte erwtensoep.

menu-bars menu-close Menu Sluiten