Lief voor je lijn met peulvruchten

Lief voor je lijn met peulvruchten

Lief voor je lijn met peulvruchten is een fluitje van een cent

Het blijft één van de meest genoemde goede voornemens: afvallen. Je hebt daarvoor de keuze uit verschillende diëten. Maar wist jij dat die helemaal niet zoveel van elkaar verschillen? Het geheim van een goed dieet is een flinke portie eiwitrijke producten en veel vezels. Peulvruchten zitten boordevol eiwitten en vezels dus lief voor je lijn met peulvruchten is een fluitje van een cent. Voor de vertering van eiwitten moet je lichaam namelijk flink aan de slag. En vezels geven veel volume. Daardoor verzadigen eiwitten en vezels goed. Je hebt minder snel trek, en daardoor eet je minder tussendoor. Dat is de basis van een goed eetpatroon dat je nog volhoudt ook.

Welke producten zijn eiwitrijk?

Eiwitten vind je vooral in zuivel, eieren, vis, vlees en peulvruchten. Als het gaat om verzadiging, zijn juist peulvruchten een hele goede keuze, zo bleek onlangs uit onderzoek. Peulvruchten blijken echt superverzadigers. In het Deense onderzoek kregen proefpersonen verschillende hamburgermaaltijden voorgeschoteld. De burger kon bestaan uit kalfs- en varkensvlees of uit bonen en erwten. In de maaltijd erná bleken de proefpersonen die een plantaardige eiwitburger gegeten hadden, veel minder calorieën te eten dan wanneer ze een dierlijke eiwitburger op hadden.

Waarom verzadigen peulvruchten beter dan vlees?

De onderzoekers verklaren het verschil door het hoge vezelgehalte van de peulvruchtenburgers. Vlees bevat nooit vezels, want vezels komen uitsluitend in plantaardige producten voor. Ze hebben ook nog getest of peulvruchtenburgers met weinig eiwitten een andere verzadiging gaven dan peulvruchtenburgers met veel eiwitten. Dat bleek niet zoveel verschil te maken. Zelfs als het eiwitgehalte van de peulvruchtenburger lager was dan van de vleesburger, gaf de plantaardige burger toch meer verzadiging. Peulvruchten lijken door hun combinatie van eiwitten en vezels super te verzadigen, en verdienen dus echt een plek in een slank menu.

Probeer daarom eens onze zwarte bonenburger, een lekkere curry met linzen of wraps met kikkererwten. Heerlijk plantaardig, boordevol eiwitten én vezels en lief voor je lijn.

Mary Stottelaar


Mary Stottelaar is voedingskundige/diëtist bij onder andere Puurgezond.nl. Mary is gek op koken en ze probeert gezond altijd zo lekker mogelijk te maken. Niet alleen voor haarzelf en haar gezin, maar ook in de adviezen op PuurGezond.nl.

menu-bars menu-close Menu Sluiten