Nationale week zonder vlees. Doe je mee?

Nationale week zonder vlees. Doe je mee?

Natuurlijk pleiten wij voor vaker peulvruchten op het menu in 2020. Peulvruchten zijn namelijk super vleesvervangers want ze bevatten veel eiwitten en ze zijn ook nog eens voedzaam.In een tijd waarin vegan voor menigeen geen onbekend woord meer is, merken we dat het dierenleed en de milieubelasting die bij ons traditionele eetpatroon horen, niet meer helemaal van deze tijd zijn. Goed nieuws dus voor alle mensen die wat bewuster willen gaan eten en vaker kiezen voor gerechten zonder vlees.

Nationale week zonder vlees

Van 9 – 15 maart 2020 is de Nationale Week Zonder Vlees. Dit initiatief is in het leven geroepen door Isabel Boerdam van de Hippe Vegetariër. Het eten van elke dag vlees is niet meer van deze tijd en daarom promoten ze het vaker eten van vegetarische / vegan gerechten. Daarbij laten ze zien dat dat niet saai of smakeloos hoeft te zijn en zo kun je een positieve impact maken op mens, dier en milieu. Wij dragen dit initiatief natuurlijk een warm hart toe want we weten als geen ander dat vegetarisch / vegan eten helemaal niet saai is. Met peulvruchten heb je bovendien een goede basis te pakken voor een verantwoord vegetarisch / vegan eetpatroon.

De lekkerste vleesvervangers

We benoemden het al eerder: peulvruchten zijn de ideale vleesvervanger. Wat maakt nou dat peulvruchten zo’n goede basis vormen voor een gezond leven? Ten eerste bevatten ze veel ijzer, eiwitten en Vitamine B. Ten tweede bevatten ze geen verzadigde vetten en andere toevoegingen. Bovendien zijn ze een stuk minder belastend voor het milieu. Door vlees eens wat vaker te vervangen door peulvruchten draag je al een hoop bij aan het verminderen van bijvoorbeeld de CO2 uitstoot.

Recepten waarbij je het vlees niet mist

Een maaltijd zonder vlees was lange tijd iet uit een geitenwollensokken levensstijl. Maar dat is al lang niet meer zo en met peulvruchten zet je de smakelijkste recepten op tafel waarbij je vlees totaal niet mist.
Wij zetten er alvast 3 op een rij voor je:
Gevulde aubergine met linzen
Zwarte bonen burger
Griekse wrap met linzenpuree, courgette en munt-feta yoghurtAltijd in huis

Het makkelijke aan gedroogde peulvruchten is dat ze lang goed blijven in een afgesloten pot of voorraadbus. Zo heb je altijd groenten in huis! De meeste peulvruchten, behalve linzen, moet je van tevoren weken dus houd daar rekening mee maar je kunt ze gewoon de avond van tevoren in water zetten. Doordat er zoveel verschillende soorten zijn, kun je eindeloos variëren en zet je complete maaltijden op tafel. Van stoofschotels tot salades en zelfs cake op basis van peulvruchten behoort tot de mogelijkheden. Genoeg redenen dus voor vaker peulvruchten op het menu in 2020!

Wil je nog meer inspiratie? Kijk dan eens bij de Peulvruchten recepten van de Nationale Week Zonder Vlees.

menu-bars menu-close Menu Sluiten