Peulvruchten als ideale vleesvervanger
vegan curry met kokosyoghurtsaus en kikkererwten naanbrood

Peulvruchten als ideale vleesvervanger

vegan curry met kokosyoghurtsaus en kikkererwten naanbrood

Peulvruchten als ideale vleesvervanger voor de toekomst

Een toekomst zonder vlees komt steeds dichterbij. Dus peulvruchten als ideale vleesvervanger voor de toekomst is steeds meer het uitgangspunt. De maand maart staat zoals ieder jaar in het teken van de Week Zonder Vlees en Zuivel en we vertellen je graag meer over waarom peulvruchten zo goed ingezet kunnen worden in een plantaardig eetpatroon.

Waarom zou je vaker plantaardig eten?

Het heeft vele voordelen om vaker plantaardig te eten. Zo heeft het een positief effect op je gezondheid. Mits je je stukje vlees vervangt voor een natuurlijk, onbewerkt product dat eiwitrijk is en andere goede voedingsstoffen bevat. Zoals peulvruchten! Het is natuurlijk wel belangrijk om al je voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B en diverse mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is variatie erg belangrijk.

Plantaardig eten op basis van peulvruchten is veelzijdig en gezond! Ze zijn voedzaam, bevatten veel vitamines en mineralen en krijgen een Nutri-score A. Er zijn zoveel verschillende soorten dat je iedere dag een andere peulvrucht kunt eten en doordat ze een neutrale smaak hebben, kun je ze in vele gerechten toevoegen.

Ook is het gunstig voor het milieu. Je hebt namelijk veel minder water nodig voor 1 kilo peulvruchten t.o.v. een kilo vlees. De verhouding is 400 l t.o.v. 7382 liter water. Dat scheelt nogal wat. Bovendien hebben peulvruchten weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig om te groeien

Toekomstbestendige vleesvervanger

Peulvruchten bevatten net als vlees ijzer, eiwitten en B-Vitamines. Linzen bevatten zelfs nog iets meer ijzer dan een biefstuk! Daarnaast bevatten peulvruchten minder calorieën dan vlees en weinig verzadigd vet. De langzame koolhydraten zorgen voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel. 135 gram gekookte peulvruchten vervangen 100 gram bereid vlees.

De onderstaande tabel geeft het verschil tussen linzen en runderbiefstuk weer.

Voedingsstof Linzen Runderbiefstuk
Calorieën 99 kcal 146 kcal
IJzer 2,9 mg 2,8 mg
Vitamine B1 / B12 0,19 mg B1 0,05 B1 / 1,7 B12
Eiwit 8,8 g 29,3 g

Bron: waarde per 100 gram bereid product, NEVO

Een bijkomend voordeel van peulvruchten: de prijs! Doordat ze ook nog eens goed verzadigen, eet je minder en bespaar je op die manier een hoop geld.

menu-bars menu-close Menu Sluiten