Peulvruchten als ideale vleesvervanger
vegan curry met kokosyoghurtsaus en kikkererwten naanbrood

Peulvruchten als ideale vleesvervanger

vegan curry met kokosyoghurtsaus en kikkererwten naanbrood

Peulvruchten als ideale vleesvervanger voor de toekomst

Een toekomst zonder vlees komt steeds dichterbij. Dus peulvruchten als ideale vleesvervanger voor de toekomst is steeds meer het uitgangspunt. Peulvruchten zijn namelijk een veel duurzamer alternatief dan vlees. De maand maart staat zoals ieder jaar in het teken van de Week Zonder Vlees en Zuivel en we vertellen je graag meer over waarom peulvruchten zo goed ingezet kunnen worden in een plantaardig eetpatroon.

Waarom zou je vaker plantaardig eten?

Het heeft vele voordelen om vaker plantaardig te eten. Zo heeft het een positief effect op je gezondheid. Mits je je stukje vlees vervangt voor een natuurlijk, onbewerkt product dat eiwitrijk is en andere goede voedingsstoffen bevat. Zoals peulvruchten! Het is natuurlijk wel belangrijk om al je voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B en diverse mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is variatie een must.

Plantaardig eten op basis van peulvruchten is veelzijdig en gezond! Ze zijn voedzaam, bevatten veel vitamines en mineralen en krijgen een Nutri-score A. Er zijn zoveel verschillende soorten dat je iedere dag een andere peulvrucht kunt eten en doordat ze een neutrale smaak hebben, kun je ze in vele gerechten toevoegen. Je kunt ze ook gerust iedere dag eten.

Bovendien zijn peulvruchten gunstig voor het milieu. Je hebt namelijk veel minder water nodig voor 1 kilo peulvruchten t.o.v. een kilo vlees. De verhouding is 400 l t.o.v. 7382 liter water. Dat scheelt nogal wat. Bovendien hebben peulvruchten weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig om te groeien, een zeer duurzaam alternatief dus.

Toekomstbestendige vleesvervanger

Peulvruchten bevatten net als vlees ijzer, eiwitten en B-Vitamines. Linzen bevatten zelfs nog iets meer ijzer dan een biefstuk! Daarnaast bevatten peulvruchten minder calorieën dan vlees en weinig verzadigd vet. De langzame koolhydraten zorgen voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel. 135 gram gekookte peulvruchten vervangen 100 gram bereid vlees.

De onderstaande tabel geeft het verschil tussen linzen en runderbiefstuk weer.

Voedingsstof Linzen Runderbiefstuk
Calorieën 99 kcal 146 kcal
IJzer 2,9 mg 2,8 mg
Vitamine B1 / B12 0,19 mg B1 0,05 B1 / 1,7 B12
Eiwit 8,8 g 29,3 g

Bron: waarde per 100 gram bereid product, NEVO

Een bijkomend voordeel van peulvruchten: de prijs! Doordat ze ook nog eens goed verzadigen, eet je minder en bespaar je op die manier een hoop geld.

Hoe gebruik je peulvruchten als vleesvervanger?

Als je denkt aan een vleesvervanger, zie je toch vaak het beeld voor je van een plantaardige burger. Het is even wat anders dan een hamburger op de barbecue gooien. Voor het maken van een plantaardige burger zijn wat meer handelingen nodig en is het nodig om wat voorbereidingen te treffen. Allereerst is het belangrijk om geweekte en gekookte peulvruchten te hebben.

Als je regelmatig peulvruchten eet, weet je dat het handig is om grote hoeveelheden in 1 keer te bereiden en die of in de koelkast of in de vriezer te bewaren. In dit overzicht vind je alle week- en bereidingstijden van de verschillende peulvruchten. Met zo’n voorraadje maak je in mum van tijd een lekkere burger klaar!

Met wat havermout, andere groenten, kruiden en overige smaakmakers draai je zo een hamburger in elkaar. Even koelen voor gebruik en bakken maar! Je kunt volop variëren met verschillende soorten peulvruchten, groenten en specerijen zodat je een burger naar jouw smaak maakt. De verschillende soorten peulvruchten lenen zich uitstekend voor een lekkere burger.

En wat denk je van peulvruchten als vleesvervanger in een salade, in de pasta, als broodbeleg of als vulling voor een ovenschotel? Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt uit de voeten met peulvruchten!

menu-bars menu-close Menu Sluiten