Peulvruchten: een gezondere keuze
Kikkererwten salade met tonijn - Peulvruchten.nl

Peulvruchten: een gezondere keuze

Kikkererwten salade met tonijn - Peulvruchten.nl

Gezonde levensstijl met peulvruchten

Een gezonde(re) levensstijl, willen we dat niet allemaal? Tuurlijk vinden wij het ook lekker om een zak patat met een flinke klodder mayonaise te eten, maar hoe kun je dit doseren en bewustere keuzes maken voor jezelf en jouw gezin. Met de Nutri-score wordt het kiezen van gezondere producten makkelijker gemaakt en daar vertellen wij graag meer over.

De Nutri-score

De Rijksoverheid heeft in de eerste helft van 2022 de Nutri-score geïntroduceerd als het voedselkeuzelogo van Nederland. Deze score helpt je om producten simpel en snel met elkaar te vergelijken. Onder andere op de website van grote supermarktketens zie je de Nutri-score al verwerkt bij een groot aantal producten.

Het Nutri-score logo geeft met kleuren en letters een score over een product.

Daarbij is door onafhankelijke wetenschappers gekeken naar de diverse voedingsstoffen.

Een product krijgt pluspunten voor:

  • eiwit;
  • vezels;
  • fruit;
  • groente;
  • peulvruchten;
  • noten.

Een product krijgt minpunten voor:

  • energiegehalte (kcal);
  • suikers;
  • verzadigd vet;
  • zout.
Over de Nutri-score

Nutri-score voor peulvruchten

De Nutri-score voor peulvruchten is een A. En dit betekent dat dit een product is met de meest gezonde samenstelling. Wij vinden het belangrijk om je dit te laten zien, omdat wij ook vinden dat een gezondere en bewuste keuze belangrijk is.

Waarom Peulvruchten een Nutri-score A krijgen

Peulvruchten zitten boordevol eiwitten en vitamines. Het eiwit in peulvruchten is volwaardig en daarom is het tegelijk een perfecte vervanger van vlees. Plantaardige eiwitten zijn bovendien makkelijker verteerbaar en duurzamer. Ook bevatten ze langzame koolhydraten wat zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. De energie wordt gelijkmatig verdeeld en het effect houdt langer aan dan bij snelle koolhydraten uit wit brood of pasta. Daarbij zijn peulvruchten vetarm en bevatten ze veel mineralen.

We hopen dat je wat meer duidelijkheid hebt gekregen over de Nutri-score en hoe je daar mee kunt omgaan bij het doen van je boodschappen.

Kijk bij het doen van je boodschappen goed naar de Nutri-score en zie dat je daardoor makkelijker een gezonde keuze kunt maken. Kijk bijvoorbeeld eens in het ontbijtschap bij de muesli en zie daar al de grote verschillen in Nutri-score.

Wil je bewuster kiezen voor peulvruchten en ben je op zoek naar fijne recepten en inspiratie? Ontdek bij recepten wat voor heerlijke gerechten je kunt maken.

Bron: Rijksoverheid

Welke peulvruchten zijn er?

Video's

We hopen dat je genoeg inspiratie hebt om gezondere en bewustere keuzes te maken en de keuken in duikt voor mooie gerechten met Peulvruchten.  Laat je het ons weten als je gesmuld hebt?

menu-bars menu-close Menu Sluiten