Nutri score

Nutri-Score is een nieuw voedselkeuzelogo dat in 2022 in Nederland wordt geïntroduceerd door de Rijksoverheid. De overheid heeft als een van de actiepunten voor toename van de volksgezondheid vastgesteld dat voedsel consumenten snel en gemakkelijk moeten kunnen kiezen voor gezonde(re) voeding in des supermarkt. Hierdoor wordt een gezondere voeding gestimuleerd en wordt minder vaak gegrepen naar fastfood of een ongezond tussendoortje.

De Nutri-Score komt uit Frankrijk en dit land is ook de hoofdeigenaar van het label. Ze zijn ook grotendeels verantwoordelijk voor de ontwikkeling en voerde het label, als test, als eerste in. Inmiddels is een stuurcomité opgericht dat de Nutri-Score bijstuurt zodat deze score steeds beter aansluit op bestaande voedingsrichtlijnen en nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van voeding.

Nutri-score heeft als doel om vooral erg betrouwbare, heldere informatie te geven over voedselproducten. Het logo’s op de voedselproducten zouden in één oogopslag duidelijk moeten maken aan de consument of het een gezonde keuze is of juist helemaal niet. Bovendien kan je door de score, de kleur en het logo als consument verschillende voedingsproducten gemakkelijker met elkaar vergelijken.

Neem als voorbeeld simpele koekjes. Het logo laat bij meer ongezonde chocoladekoekjes zien met de gele C dat het een minder gezonde keuze is voor een tussendoortje gezonde koekjes. Gezondere opties zijn bijvoorbeeld suikervrije ontbijtkoek of crackers. Deze hebben een donkergroene A op de voorkant van de verpakking zitten. Als het om de ongezonde koeken gaat, dan wordt er een donkeroranje D getoond op de verpakking.

Voor de rest verandert er overigens helemaal niets aan de verpakking van het voedselproduct in kwestie. De achterkant is nog steeds voorzien van een duidelijke ingrediënten tabel met het aantal calorieën, eiwitten, vezels en alle andere voedingsinformatie erop die je al gewend was van voorheen.

Het logo geeft dus met duidelijke kleuren, letters en een score aan hoe gezond voeding is. Hoe wordt de score bepaald? Dat is allemaal bedacht en verder ontwikkeld door gecertificeerde wetenschappers.

Om nog preciezer te zijn werkt het label met een score die beïnvloed wordt door bijvoorbeeld het aantal eiwitten , vezels en koolhydraten dat in het product zit. Hiernaast krijgen voedingsproducten met fruit en (verse) groente als hoofdbestandsdeel een hogere score dan voedsel dat geen van de twee bevat.

Minpunten aan de score worden gegeven aan voedingsproducten die vol zitten met (vooral lege) calorieën, zoals snoep of ongezonde snacks. Suikers krijgen ook minpunten, net als voedsel met erg veel ongezonde vetten zoals verzadigd vet. Als laatste is gekozen om erg zoute producten minpunten toe te kennen. Het toekennen van min- en pluspunten aan bepaalde voedingswaren of ingrediënten is gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek.

Hierna wordt de totaalscore bepaald door alles op te tellen/ af te trekken. Een vijftal letters , namelijk A t/m E toont aan de consument gelijk hoe het product scoort zodat deze niet veel hoeft na te denken. Net als een stoplicht is groen goed en donkeroranje slechter. De E heeft bijvoorbeeld een donkeroranje kleur op de achtergrond. Dit staat natuurlijk voor de minst gezonde samenstelling binnen de productgroep.

Als voedselconsument hoef je door de Nutri-score zelf niks meer te berekenen en dat scheelt het nodige denkwerk! Hierdoor wordt gezondere keuzes maken, terwijl je in de supermarkt loopt, nog gemakkelijk voor je en scheelt het de nodige tijd/aandacht tijdens het inkopen doen.

Welke landen gebruiken de Nutri Score?

Nederland begint pas dit jaar met Nutri Score, maar vele andere Europese landen zoals België, Duitsland, Frankrijk en ook Zwitserland hebben het label al wat langer in gebruik. Onderzoek heeft aangetoond dat het in die landen al een grote meerwaarde heeft gehad in de korte bestaanstijd en leidt tot gezondere voedingskeuzes door de consument.

Naast Nederland hebben ook de Europese landen Luxemburg en Spanje officieel aangekondigd het voedselkeuzelogo in te gaan voeren als alternatief voor het oude label. Hierdoor wordt er eigenlijk maar 1 label gebruikt door vrijwel heel de Europese Unie en wanneer je op vakantie gaat kan je hetzelfde scoresysteem en de labels dus tegenkomen. Een gezonde vakantie wordt hierdoor uiteraard gestimuleerd. Alle verschillende landen die gebruik gaan maken van de Nutri-Score gaan bovendien samenwerken om het label continu van verbetering te voorzien, waar nodig.

 We hebben helaas geen recepten kunnen vinden die gebruikt worden met dit gerecht.
menu-bars menu-close Menu Sluiten