
Zelf Erwtensoep Maken doe je zo!
Er is niets zo lekker als een dampende kom zelfgemaakte erwtensoep op een koude winterdag. Deze traditionele Hollandse kost, ook wel bekend als snert, is niet moeilijk te maken, maar kost wel wat tijd. Hoe langer de soep pruttelt, hoe lekkerder hij wordt! In dit artikel delen we ons beste recept voor erwtensoep, met handige tips en variaties.
Voor het maken van erwtensoep gebruik je meestal groene spliterwten. Deze hoef je vooraf niet te weken en ze zijn ontdaan van hun velletje zodat je een zachte soep krijgt. De klassieke variant maak je met spek, karbonade, knolselderij, wortel, ui en rookworst, maar je kunt er natuurlijk je eigen variant van maken. Voeg eens andere peulvruchten toe, varieer met groenten en gebruik andere kruiden en specerijen voor nog meer smaak!
Was de spliterwten goed onder koud stromend water, liefst meerdere malen, tot het water helder blijft. Dit verwijdert eventueel vuil en zetmeel. Je hoeft de spliterwten niet vooraf te weken.
Doe de spliterwten samen met het vlees, 2 liter water, de laurierblaadjes en enkele zwarte peperkorrels in een grote soeppan. Breng het water aan de kook en laat dit minstens 2 uur zachtjes pruttelen. Hoe langer de soep kookt, hoe zachter de erwten worden en hoe meer smaak er vrijkomt.
Tijdens het koken ontstaat er schuim op de soep. Dit is eiwit dat vrijkomt uit de erwten en het vlees. Schep dit schuim regelmatig af met een schuimspaan. Dit zorgt voor een heldere soep.
Controleer tijdens het koken regelmatig de gaarheid van de spliterwten. Het is een natuurproduct en soms hebben ze net iets meer tijd nodig om gaar te koken.
Als de erwten gaar zijn dan haal je het vlees eruit en kun je de soep pureren of fijnmalen met een staafmixer.
Tip: Wil je jouw erwtensoep lekker dik maken? Pureren zorgt voor een dikkere soep.
Voeg daarna de fijn gesneden groenten toe en breng de soep op smaak met een bouillonblokje of kruid jouw zelfgemaakte erwtensoep goed met peper en zout.
Verse kruiden zijn niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond. Strooi wat vers gehakte peterselie of bieslook over de soep of doe eens gek en ga voor koriander.
Een grote pan erwtensoep is zo gemaakt, maar niet altijd ook zo snel gegeten. Deze soep leent zich er heel goed voor om te bewaren.
Verdeel de soep in kleinere porties om deze dikke soep snel af te laten koelen tot kamertemperatuur. Pas daarna kun je het in de koelkast zetten en kan het afkoelen tot beneden 7°C. Doe het echt op deze manier om de soep niet zuur te laten worden. Is het eenmaal afgekoeld, dan kan het natuurlijk ook heel goed ingevroren worden.
Erwtensoep maken is geen grote klus en je maakt al snel teveel. Jouw zelfgemaakte erwtensoep is natuurlijk geweldig om te delen, dus in plaats van invriezen kun je natuurlijk ook je buren, familie of vrienden blij maken met de door jou gemaakte erwtensoep.