Recept met erwten
Het lekkerste erwtensoep recept, Made by Ellen
Erwtensoep gemaakt door Made By Ellen

Recept met erwten

Het lekkerste erwtensoep recept, Made by Ellen

Recept erwtensoep met spliterwten & worst

Onlangs vroeg mijn zoon waarom het ‘aller lekkerste recept erwtensoep ter wereld’ niet op de blog staat. En ik moet hem helemaal gelijk geven. Zijn oma maakt ook echt de aller lekkerste erwtensoep van de hele wereld. Ik heb door de jaren heen veel verschillende soorten traditionele erwtensoep gegeten maar er was er niet een zo lekker als die van mijn moeder. Zou dat dan toch komen door het geheime ingrediënt? Mijn moeder doet er standaard gepekelde varkenspoot door. Dit is hier in Nederland alleen heel lastig te krijgen. Daarom heb ik op advies van mijn moeder deze vervangen voor spareribs.

Ik ben hiermee aan de slag gegaan en ik moet zeggen; het is echt een geweldige soep geworden. Het enige wat ik er nog een beetje aan miste was mijn moeder die de soep lekker voor ons opschept;-) Xx

Voor 6 tot 8 personen

INGREDIENTEN

  • 500 á 600 gram rauwe sparerib
  • 500 gram gedroogde spliterwten
  • ½ knolselderij
  • 3 hele gesneden preien
  • 2 ui, middelgroot
  • 1 teentje knoflook
  • 6 aardappelen, middelgroot
  • 1 rookworst
  • Zout en peper:
  • ¾ tot 1 eetlepel zout
  • Peper uit de molen
  • Extra’s: roggebrood en/of katenspek

INSTRUCTIES

  • Leg de spareribs in een grote pan en zorg ervoor dat de gehele spareribs net onder water zijn,
  • Laat de spareribs voor ongeveer een uur langzaam garen totdat het vlees gaar
  • Was ondertussen de spliterwten
  • Wanneer het vlees gaar is haal je deze uit de pan en laat het afkoelen. Gooi het water niet weg
  • Doe de spliterwten nu in het water van de spareribs en breng het water aan de kook. Laat de soep voor ongeveer 40 minuten zachtjes koken op laag vuur, totdat ze beetgaar zijn. Roer af en toe door.
  • Schil de ui en knoflook en hak deze
  • Schil de aardappelen en knolselderij en snijd deze in
  • Maak de prei schoon en snijd de prei in ringen
  • Leg alle groenten in een pan en zorg dat deze net onder water staan. Breng aan de kook, roer regelmatig en laat koken totdat de groenten beetgaar
  • Doe de groenten samen met het kookvocht bij de spliterwten en laat alles op laag vuur nog een beetje
  • Pureer de soep met een staafmixer. Doe dit vooral niet te lang zodat je nog een beetje structuur
  • Snijd de rookworst in stukjes en roer deze door de
  • Haal het vlees van het bot en roer ook deze door de soep.
  • Voeg ¾ tot 1 eetlepel zout toe en breng royaal op smaak met peper.
  • Verdeel de soep over de kommen en serveer er eventueel roggebrood en/of katenspek
  • Enjoy!

Wist je dat deze soep ook  goed te bereiden is in de slowcooker? Het is anders dan in een gewone soeppan, lees hier hoe je erwtensoep met de slowcooker moet maken.

TIPS

Maak je geen zorgen of je de zelfgemaakte soep wel helemaal opkrijgt? Een dag later is de soep misschien nog wel lekkerder en anders kun je deze soep ook goed invriezen.

Wanneer je de soep te dik (bijvoorbeeld de dag erna) of te stevig vindt dan schenk je er gewoon iets water bij totdat je de gewenste dikte hebt. Ellen heeft naast dit recept meer lekkere bonenrecepten, bekijk deze hier. 

Ben je op zoek naar een vegetarische variant, bekijk dan deze overheerlijke recepten:

Er zijn vele manieren om Hollandse snert te maken. Petra laat in haar kookvideo graag zien hoe zij de soep maakt:

16
5/5
Ingrediënten voor personen
Let op! Dit recept is bedoelt voor 6 tot 8 personen.
  • 500 á 600 gram rauwe sparerib
  • 500 gram gedroogde spliterwten
  • 1/2 knolselderij
  • 3 hele prei
  • 2 ui, middelgroot
  • 1 teentje knoflook
  • 6 aardappelen, middelgroot
  • 1 rookworst
  • 3/4 tot 1 eetlepel zout
  • peper uit de molen
  • extra's: roggebrood en/of katenspek
Print
Stuur
Deel
menu-bars menu-close Menu Sluiten