Zwarte ogen bonen

Zwarte ogen bonen (Black eyed beans) zijn middelgrote, crèmekleurige bonen met een zwart ‘oog’ in het midden

 

Weektijd:

  • Koud8-12 uur
  • Warm3 uur

Kooktijd: 

  • Koudca. 60 minuten
  • Warmca. 40-60 minuten

Bewaren: 

  • Gekoeld1-2 dagen
  • Diepvries3 maanden

Smaak: Zwarte ogen bonen hebben een zoete, milde erwtachtige smaak. De structuur is vrij stevig.

Herkomst: 

Toepassing: Zwarte ogen bonen kunnen in salades, ovenschotels en rijstgerechten worden verwerkt. Deze boon absorbeert smaken erg goed waardoor deze boon goed samen gaat met verschillende soorten groentes.

Oogbonen worden ook wel koeienerwten genoemd. De kleine bonen zijn crèmekleurig en eenvoudig te herkennen aan het ‘oog’, de zwarte vlek op de plek waar ze zijn gekiemd. De boon komt oorspronkelijk uit Afrika en is tijdens de slavenhandel meegekomen naar Noord- en Zuid – Amerika en het Caribisch gebied. De oogbonen zijn populair in het zuiden van de Verenigde Staten waar deze boon in het bekende gerecht Hoppin’ John is verwerkt. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Afrika en het Caribisch gebied zijn deze bonen nog steeds populair. Hier worden de bonen vaak met rijst gegeten.

 

Oogbonen behouden hun vorm tijdens het koken waardoor ze goed in een salade passen. Ze hebben een aardse, zoete en milde smaak maar nemen ook smaken van andere ingrediënten goed op. Oogbonen passen niet alleen in salades en rijstgerechten maar ook in stoofschotels. Zout moet pas aan het einde van het kookproces worden toegevoegd om een hard velletje te voorkomen.

Recepten met zwarte ogen bonen

Kies hier een lekker recept.

menu-bars menu-close Menu Sluiten