Recept met erwten
falafel van kikkererwten uit de oven
Falafel van kikkererwten, uit de oven

Recept met erwten

falafel van kikkererwten uit de oven

Maak zelf falafel van kikkererwten uit de oven

Falafel is een perfect voor iedereen die houdt van hartige, plantaardige gerechten. Dit recept voor gezonde falafel van kikkererwten uit de oven biedt een geweldige optie voor wie op zoek is naar een gezonder alternatief voor gefrituurde falafel. Doordat je de falafel in de oven bakt, heb je minder olie nodig zonder dat dit ten koste gaat van de knapperigheid. De kikkererwten vormen de basis van dit gerecht, terwijl kruiden zoals komijn en koriander voor heerlijke smaken zorgen. We geven je ook nog het recept voor een lekkere tahini saus voor erbij.

Gedroogde kikkererwten bereiden voor falafel balletjes

Voor dit recept gebruiken we gedroogde kikkererwten die we eerst geweekt en gekookt hebben. Houd hier rekening mee als je deze falafel uit de oven wil bereiden. Week de kikkererwten minimaal 12 uur in ruim water en kook ze daarna gedurende 1 à 2 uur tot ze zacht zijn. Dit geeft je falafel een stevigere textuur dan wanneer je kikkererwten uit blik gebruikt, wat belangrijk kan zijn om te voorkomen dat je falafel uit elkaar valt tijdens het bakken​.

Tahin saus voor bij de falafel

Falafel wordt vaak geserveerd met verschillende bijgerechten en sauzen. Traditioneel wordt het gegeten met pitabrood en een romige tahinisaus. Deze saus, gemaakt van sesampasta, citroensap, knoflook en water, past perfect bij de kruidige falafel. Je kunt ook een frisse salade van komkommer, tomaat en peterselie toevoegen, of de falafel serveren met hummus of harissa voor wat extra pit​. Hoe dan ook zul je zeker smullen van deze gezonde falafel van kikkererwten uit de oven!

Bereidingswijze falafel balletjes met tahinsaus

Wat ga je doen? 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle ingrediënten (behalve het sesamzaad) voor de falafel in een keukenmachine. Mix tot een stevige massa. Ik vind het lekker als het een beetje ‘chuncky’ blijft maar je kunt het ook net zolang mixen tot een smeuïg deeg.
  2. Rol 12 balletjes van de mix en roer door wat sesamzaadjes. Leg ze daarna op een bakplaat.
  3. Zet de falafels voor 15 minuten in de oven.
  4. Optioneel: bak ze nog in een klein scheutje olie in een pan (2 minuten per kant). Zo worden ze nog iets krokanter. Laat even afkoelen.
  5. Doe alle ingredienten voor de tahini saus in een blender en mix tot een smeuïg sausje. Voeg eventueel nog wat harissa toe.
  6. Serveer de falafel met de tahinisaus.

De persoonlijke blog van de groene meisjes.  

1
4/5
Ingrediënten voor personen
Let op! Dit recept is bedoelt voor 2 tot 3 personen.
  • Falafelballetjes van kikkererwten (12 stuks)
  • 250 gram zelf gekookte kikkererwten
  • 3 el gesneden rode ui
  • 3 el geraspte biet (kan je dus ook weglaten, of veel meer toevoegen om de roze kleur nog een kans te geven)
  • 4 el peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 el kikkererwtenmeel (of ander meel)
  • sap van een kleine halve citroen
  • 1 el sesamzaad
  • Tahini saus
  • 8 el 8 eetlepels tahini (de dunne variant, die koop je bij de turkse of grotere supermarkt)
  • 7 el water
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el citroensap
  • 1 tl verse peterselie
Print
Stuur
Deel
Categorieën
menu-bars menu-close Menu Sluiten