Falafel is een perfect voor iedereen die houdt van hartige, plantaardige gerechten. Dit recept voor gezonde falafel van kikkererwten uit de oven biedt een geweldige optie voor wie op zoek is naar een gezonder alternatief voor gefrituurde falafel. Doordat je de falafel in de oven bakt, heb je minder olie nodig zonder dat dit ten koste gaat van de knapperigheid. De kikkererwten vormen de basis van dit gerecht, terwijl kruiden zoals komijn en koriander voor heerlijke smaken zorgen. We geven je ook nog het recept voor een lekkere tahini saus voor erbij.
Voor dit recept gebruiken we gedroogde kikkererwten die we eerst geweekt en gekookt hebben. Houd hier rekening mee als je deze falafel uit de oven wil bereiden. Week de kikkererwten minimaal 12 uur in ruim water en kook ze daarna gedurende 1 à 2 uur tot ze zacht zijn. Dit geeft je falafel een stevigere textuur dan wanneer je kikkererwten uit blik gebruikt, wat belangrijk kan zijn om te voorkomen dat je falafel uit elkaar valt tijdens het bakken.
Falafel wordt vaak geserveerd met verschillende bijgerechten en sauzen. Traditioneel wordt het gegeten met pitabrood en een romige tahinisaus. Deze saus, gemaakt van sesampasta, citroensap, knoflook en water, past perfect bij de kruidige falafel. Je kunt ook een frisse salade van komkommer, tomaat en peterselie toevoegen, of de falafel serveren met hummus of harissa voor wat extra pit. Hoe dan ook zul je zeker smullen van deze gezonde falafel van kikkererwten uit de oven!
Wat ga je doen?
Kikkererwten vormen de basis van vele andere, heerlijke gerechten. Je vindt volop inspiratie op onze site. Wat denk je van: