- Kookmodus
Rode linzensoep met wortel
Recept met linzen
Rode linzensoep met wortel
Opzoek naar een snelle en vullende maaltijd? Dan is deze rode linzensoep met wortel precies wat je nodig hebt. Wat veel mensen niet weten, is dat rode linzen in feite gepelde en gespleten hele rode linzen zijn. Daardoor hoef je ze vooraf niet te weken en zijn ze in ongeveer 10 minuten gaar. Petra neemt je mee in haar keuken en laat zien hoe je met gedroogde linzen eenvoudig en snel een heerlijke soep op tafel zet.
Is rode linzensoep gezond?
Ja, rode linzensoep met wortel is gezond en een goede keuze voor een voedzame maaltijd. De basis van deze soep zijn rode linzen. Deze zijn rijk aan plantaardige eiwitten (21 g per 100 g) en vezels (19 g per 100 g). Bron: Voedingscentrum. Hierdoor vult de soep goed en blijf je langer verzadigd. In combinatie met wortel, dat veel vitamine A bevat krijg je meerdere groentes binnen. Tot slot bevat linzensoep weinig tot geen vet.
De smaak van rode linzensoep
Rode linzensoep proeft zacht en een beetje nootachtig. Om de soep op smaak te brengen voegen we in dit recept komijnzaad en paprikapoeder toe. Deze kruiden zorgen voor een warme smaak en een beetje pit. Door alle ingrediënten met elkaar te pureren krijg je een heerlijke soep die zelfs bij kinderen goed in de smaakt valt. En ja, ik spreek uit ervaring met vijf kinderen in huis.
Bereidingswijze
Hoe maak je rode linzensoep met wortel?
- Spoel de rode linzen goed af onder koud water en laat ze uitlekken in een vergiet tot je ze nodig hebt.
- Verhit een beetje olijfolie in een grote soeppan. Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze op middelhoog vuur tot de ui glazig is. Strooi er een snufje zout over. Voeg daarna de fijngehakte knoflook toe en bak dit nog 1 à 2 minuten mee.
- Voeg 1,3 liter kokend water in de pan en roer alles goed door elkaar.
- Schil de aardappel en de wortel en snijd ze in kleine blokjes.
- Voeg de uitgelekte linzen, de blokjes aardappel, wortel, het paprikapoeder en het bouillonblokje toe aan de pan. Roer goed door en laat de soep 45 minuten zachtjes doorkoken. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
- Verhit in een klein pannetje het komijnzaad tot je de geur begint te ruiken. Voeg dan een scheutje olie en de tomatenpuree toe.
- Laat dit mengsel een paar minuten zachtjes pruttelen tot het egaal is.
- Giet het tomatenpuree mengsel in de soeppan. Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
- Serveer de soep in kommen en maak af met een scheut (soja)kookroom en wat verse peterselie.
Bewaartip
Heb je soep over? Vries de soep per portie in. Laat de soep eerst volledig afkoelen en giet in luchtdichte bakjes of diepvrieszakken. Zo bespaar je ruimte. Label met de datum en bewaar maximaal 3 maanden in de vriezer.
Recept video
Voedingswaarde (per portie)
Calorieën: 130 kcal | Koolhydraten: 20 gram | Waarvan suikers: 5 gram | Eiwitten: 5,5 gram | Vetten totaal: 2,8 gram | Waarvan verzadigd vet: 0,3 gram | Vezels: 6,5 gram
Meer recepten met rode linzen
Heb je genoten van de rode linzensoep met wortel? Dan heb ik goed nieuws. Op ons platform vind je nog veel meer recepten met rode linzen. We delen graag onze favorieten met je: