Vegan wafels met vers fruit en munt
Recept met linzen
Vegan wafels maken
Genieten van verse wafels, zonder schuldgevoel? Lees dan snel verder. Met dit vegan wafel recept trakteer je jezelf op iets lekkers zonder dierlijke producten, suikers of ongezonde vetten. De basis is gemaakt van rode linzen, die week je samen met amandelmelk en vormen het wafelbeslag. Rode linzen zijn een bron van plantaardige eiwitten en geven je een verzadigd gevoel. Tot slot zorgen de dadels voor een natuurlijke zoete smaak in het beslag. Loop het water je al in de mond? Met dit recept kunnen jij en je kinderen genieten en gezond snoepen.
Kan je wafels maken zonder wafelijzer?
Ja, geen zorgen je kunt ook zonder wafelijzer prima wafels maken. Er zijn zelfs 3 opties: gebruik een siliconen wafelvorm, grillpan of tosti-ijzer. Bij een wafelvorm giet je het beslag erin. Bak de wafels daarna af in de oven.
Bij een grillpan of tosti-ijzer is het belangrijk om het apparaat goed voor te verwarmen. Laat een druppel water op de plaat vallen, als deze snel weg suddert is de plaat voldoende voorverwarmt. Gebruik een beetje (plantaardige) olie om de pan in te vetten. Schep daarna een klein bolletje beslag in het ijzer. Bak 4 tot 6 minuten voor een knapperige en goudbruine wafel. In dit vegan wafel recept gebruiken we een wafelijzer. De stappen zijn vrijwel voor elke optie hetzelfde.
Waarom blijft mijn wafel plakken?
Blijft je wafel plakken in je vorm of ijzer? Geen paniek. Dit is een teken dat er te weinig vet in je beslag zit. Voeg bij de volgende wafel een klein klontje boter toe aan je beslag. Of voeg wat extra olie toe in je ijzer. Je wafels zullen hierdoor minder snel blijven plakken.
Bereidingswijze vegan wafels
- Spoel de linzen af en week ze minimaal 3 uur in de amandelmelk. Je kunt dit ook de avond van tevoren doen.
- Verwarm het wafelijzer voor. Bak voor het beste resultaat de eerste wafels op 230°C (het ijzer koelt door het bakken af). Bak vervolgens op 200°C.
- Doe de dadels, bloem, kaneel en bakpoeder bij de linzen en pureer dit met de staafmixer tot een glad beslag.
- Vet het wafelijzer in met wat olie en verdeel voldoende beslag zodat de vakjes vol zijn.
- Bak de vegan wafels in 4 tot 6 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de wafels op een rooster afkoelen. Verwarm ze daarna kort in de oven voor een knapperig korstje.
- Serveer met vers fruit, yoghurt en munt naar wens.
Tip
Laat voor het beste resultaat het beslag 45-60 minuten rusten in de koelkast. Hierdoor ontstaat een glad beslag en kunnen luchtbelletjes langzaam verdwijnen. Hoe langer je het deeg laat rusten, hoe beter het resultaat van de wafels. Maak het beslag de avond van te voren, zo kun je snel aan de slag en genieten!
Bekijk recept video
Voedingswaarde (per wafel)
Calorieën: 205 kcal | Koolhydraten: 27 gram | Waarvan suikers: 6 gram | Eiwitten: 8 gram | Vetten totaal: 5,8 gram | Waarvan verzadigd vet: 0,6 gram | Vezels: 4 gram
Nog meer vegan recepten?
Peulvruchten zijn een gezond, goedkoop en plantaardig alternatief in de keuken. Rode linzen zijn in deze vegan wafels een bron van plantaardige eiwitten en geven je een verzadigd gevoel. Nog meer vegan recepten met peulvruchten proberen? Ontdek de volgende recepten: