• Kookmodus

Rode linzenspread

Recept met linzen

Waarom een spread van rode linzen?

Een rode linzenspread klinkt simpel, maar is zeker het proberen waard voor op brood of als spread bij de borrel. Rode linzen hebben van nature een zachte en romige structuur waardoor je met weinig moeite een perfecte basis maakt. Voeg er wat kruiden, specerijen of groenten aan toe en je hebt binnen 30 minuten een voedzame spread klaar. Het allerfijnste? Rode linzen zijn licht verteerbaar en hebben een korte kooktijd (10-15min), zo heb je snel een huisgemaakte spread op tafel.

Rode linzen = eiwitrijk

Waar veel mensen nog steeds denken dat je eiwitten vooral uit vlees of zuivel moet halen, bewijzen rode linzen het tegendeel. Rode linzen bevatten gemiddeld 21 gram eiwit per 100 gram en zijn daarmee een hoogwaardige plantaardige eiwitbron. Hierdoor passen ze perfect in een vegetarisch of vegan voedingspatroon. Ze bevatten daarnaast 8 gram vezels per 100 gram, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en een lang verzadigd gevoel. Tot slot zijn rode linzen een bron van voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium, foliumzuur en B-vitaminen.

Bereidingswijze

  1. Spoel de rode linzen goed af onder koud stromend water en laat ze uitlekken in een vergiet.
  2. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  3. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de kruiden ongeveer 1 minuut. Voeg daarna de ui en knoflook toe en bak dit 2 tot 3 minuten mee.
  4. Voeg een halve liter water toe, roer goed en breng aan de kook.
  5. Voeg de rode linzen toe. Laat het mengsel in ongeveer 20 minuten gaar worden en roer af en toe.
  6. Als het te dik wordt, voeg je wat extra water toe.
  7. Gebruik een vork om het mengsel te prakken, zodat de spread wat structuur behoudt.
  8. Breng de spread op smaak met peper en zout.
  9. Serveer de spread met stokbrood of toastjes.

Tip

Bak een beetje chilipoeder, gehakte rode peper of een scheutje sriracha saus toe tijdens het bakken van de kruiden voor wat extra pit in de spread.

Bekijk receptvideo

menu-bars menu-close Menu Sluiten