- Bereidingstijd 150 min.
- Type keuken Nederlandse
-
Moeilijkheidsgraad
- Kookmodus
Oma’s erwtensoep
Recept met erwten
Oma's erwtensoep
Vandaag deel ik mijn favoriete recept voor erwtensoep. Zodra het buiten koud wordt en de kachel weer wordt opgestookt, staat deze soep bij ons op het menu. Het recept komt van mijn oma, die het altijd maakte wanneer de hele familie bij haar samenkwam. Nu maak ik het zelf om deze traditie voort te zetten. En zelfs met een gezin van drie kinderen (waarvan sommigen lastige eters zijn), leer ik mijn kinderen op deze manier erwtensoep eten. Hoewel vaak wordt gedacht dat het maken van erwtensoep moeilijk is, kan ik je vertellen dat dat niet zo is. Het enige wat je nodig hebt, is geduld. Hoe langer je de soep laat pruttelen, hoe beter de smaak wordt.
Wat voor vlees moet er in de erwtensoep?
Traditionele erwtensoep wordt vaak gemaakt met varkensvlees, zoals gerookte spekblokjes en rookworst. Dit geeft de soep een hartige en rokerige smaak. Je kunt er ook voor kiezen om Hollandse erwtensoep met rundvlees te maken. Hierdoor krijgt je soep een vollere smaak. Het merg en de gelatine uit de schenkel verrijken de bouillon en maken het vlees heerlijk zacht. Zo ontstaat een volle erwtensoep, die net een beetje anders is dan dit recept voor oma’s erwtensoep.
Hoeveel water moet er bij 500 gram spliterwten?
We krijgen regelmatig de vraag hoeveel water je nodig hebt voor een grote pan erwtensoep. Gebruik hiervoor deze eenvoudige vuistregel: aantal gram spliterwten × 4 = aantal milliliter water. Gebruik je bijvoorbeeld 500 gram spliterwten? 500 gram × 4 = 2000 ml = 2 liter. Zo kun je eenvoudig de juiste hoeveelheid water berekenen.
Bereidingswijze
Hoe maak je oma’s erwtensoep?
- Was de spliterwten goed onder koud stromend water, en herhaal dit meerdere malen totdat het water helder blijft.
- Was en snijd daarna de knolselderij in kleine blokjes. Was en schil vervolgens de winterpeen en snijd deze in schijfjes. Snijd de ui fijn en de prei in dunne ringen.
- Doe de gewassen spliterwten samen met de groenten en het bouillonblokjes in een grote soeppan. Doe ook de spekblokjes in de pan. Voeg net zoveel water toe dat alles net onder water staat.
- Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Laat de soep ongeveer 2 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe goed door.
- Voeg een kwartier voor het einde van de kooktijd de rookworst, in dunne plakjes gesneden, bij de soep.
- Voeg naar smaak zout en peper toe en serveer met stokbrood of roggebrood.
Tip:
Houd tijdens het koken de spliterwten goed in de gaten om te zien of ze gaar genoeg zijn. Aangezien het een natuurlijk product is, kan het soms iets langer duren voordat ze helemaal gaar zijn. Je kunt dit controleren door met een lepel een paar erwten te proeven. Wanneer er geen harde stukjes meer aanwezig zijn, zijn ze gaar. Wil je dat je erwtensoep extra dik wordt? Pureer dan de soep met staafmixer.
Bekijk recept video
Voedingswaarde (per persoon)
Calorieën: 609 kcal | Koolhydraten: 52 g | Waarvan suikers: 6 g | Eiwitten: 29 g | Vetten totaal: 32 g | Waarvan verzadigd vet: 11 g | Vezels: 15 g
Meer erwtensoep recepten
Wist je dat er nog veel meer manieren zijn om erwtensoep te maken? Denk bijvoorbeeld aan een variant met rundvlees, een vegetarische versie of zelfs met kip. In samenwerking met verschillende foodbloggers hebben wij vorig jaar meer dan tien verschillende erwtensoeprecepten verzameld. Ben je benieuwd? Bekijk ze dan hieronder.