Alles over de poké bowl
Vegan Beluga Poké Bowl liggend

Alles over de poké bowl

Vegan Beluga Poké Bowl liggend

Alles over de poké bowl: gezond en fris

De poké bowl staat al een tijdje op ons favorieten lijstje, want zo’n heerlijke kom met zoet, zuur en zout is echt een sensatie voor je smaakpapillen. Om wat meer te weten te komen over de poké bowl zijn we er ingedoken en hebben we wat dingen voor je op een rij gezet. 

Wat is een poké bowl?

Poké is een traditioneel gerecht uit Hawaii. Het is door vissers bedacht om de laatste restjes vis op te maken. Verse vis en groenten staan centraal in de poké bowl. Het is een kom vol met allerlei verse en voornamelijk gezonde ingrediënten: vis in blokjes, gesneden groenten, rauwkost en rijst en voorzien van een saus voor nog meer smaak.

Hoe maak je een poké bowl?

Hoe je een poké bowl maakt is eigenlijk voor iedereen anders. Je voegt er namelijk je eigen favoriete ingrediënten aan toe. Voor de één is dat rauwe zalm of tonijn, terwijl dat voor de ander juist volledig vegan is en de eiwitten uit bijvoorbeeld peulvruchten komen.

 1. Kies je basis, dat is vaak rijst, en bovenop leg je alle andere ingrediënten. Ga voor basmati rijst, sushi rijst of misschien bloemkoolrijst en maak deze klaar zoals op de verpakking staat aangegeven.
 2. Kies jouw hoofdingrediënt, het ingrediënt waar je de meeste voedingsstoffen uit gaat halen. Denk hierbij aan peulvruchten, vis, vegan vis, vlees of misschien zelfs tofu. Houd er rekening mee dat je peulvruchten van te voren moet weken.
 3. Voeg extra ingrediënten toe: welke groenten en fruit passen vind jij lekker. Komkommer, radijs, wortel, zeewiersalade, rode ui, avocado, mango of mais zijn ingrediënten die je er aan kunt toevoegen.
 4. Kies een dressing die de bowl afmaakt: spicy of juist zoetzuur, het kan allemaal.
 5. Maak de poké bowl af met wat toppings, denk aan pinda’s, lente-uitjes, kokos of sesamzaadjes.

De poké bowl kun je dus zelf helemaal vullen naar wens en daarom is hij voor iedereen geschikt. Maak eens een poké bowl met je gezin en laat iedereen zijn eigen bowl samenstellen. Zo heb je allemaal iets lekkers én gezonds te eten.

Poké Bowl met Beef Teriyaki gemaakt op de barbecue

Hoe eet je een poké bowl?

Alle ingrediënten van een poké bowl zijn koud. Sommige ingrediënten moeten wel eerst gekookt worden, maar uiteindelijk combineer je ze koud in een grote kom. Peulvruchten moeten natuurlijk eerst gekookt worden*. Het voordeel van de poké bowl is dat je hem kunt maken hoe jij hem lekker vindt. Dus als jij er liever een warme beef teriyaki bij wilt eten, dan kun je dat gewoon doen!

Officieel eet je een poké bowl met stokjes. Dat kan een beetje lastig zijn in het begin, maar oefening baart kunst. Lukt het je niet? Eet het dan met een lepel of vork, dit kan makkelijk omdat de ingrediënten vaak in kleine blokjes zijn gesneden.

*Week de peulvruchten een dag van te voren zodat je ze op de dag zelf kunt koken en gebruiken. Of, maak in het weekend alvast jouw peulvruchten klaar voor een aantal dagen, zodat jij ze bij elke maaltijd kunt toevoegen. 

 

Poké bowl met Beef Teriyaki

Een poké bowl voor iedereen

Dat poké bowls gezond zijn, wisten we eigenlijk al. Dat je er ook peulvruchten aan kunt toevoegen voor extra gezonde voedingsstoffen is misschien wel nieuw.

De voordelen van peulvruchten in je poké bowl:

 • Echte eiwitbommen;
 • Boordevol vezels;
 • Je raakt snel verzadigd en dus minder honger;
 • Voordelig in aanschaf;
 • Lief voor je darmen;
 • Goed voor je stoelgang.

Wij delen de komende tijd meer poké bowl recepten met peulvruchten gemaakt door verschillende specialisten. Volg ons op Instagram, schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

menu-bars menu-close Menu Sluiten