Een ‘groene’ Kerst

Een ‘groene’ Kerst

Hoe vaak eet jij al vegetarisch of veganistisch? Steeds meer mensen stappen helemaal of een aantal dagen per week over op een meer plantaardige voeding. Dat is een goede zaak. Allereerst voor het milieu: als je plantaardig eet is je voedselafdruk kleiner dan als je voor vlees op je bord kiest. Vlees is namelijk zeer milieubelastend: voor elke kilo vlees is 2 tot 7 kilo voer nodig. Dat voer moet allemaal verbouwd worden, met ontbossing tot gevolg. Ook zorgt de veeteelt voor mest en broeikasgassen. Het is zelfs zo dat je met één vleesloze dag per week evenveel broeikasgassen bespaart als met 3 hele weken geen auto rijden!

Vlees minderen is niet alleen gezonder voor het milieu. Het is ook gezonder voor je eigen gezondheid. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een voeding die voor een groot deel uit plantaardige voedingsmiddelen bestaat gezonder is. Dat is ook de reden dat de Gezondheidsraad eind vorig jaar heeft aangeraden minder vlees te eten een meer te kiezen voor plantaardige alternatieven.

Peulvruchten zijn dan een prima keuze. Het zijn goede vleesvervangers omdat ze nagenoeg dezelfde belangrijke voedingsstoffen bevatten als een stukje vlees: eiwitten, ijzer en vitamine B1. Het enige nadeel is dat er in peulvruchten geen vitamine B12 zit. Dat vitamine komt alleen in dierlijke producten voor zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Als die producten regelmatig op het menu staan, krijg je niet zo snel een tekort aan vitamine B12. Eet je helemaal veganistisch, dan heb je een aanvulling met een vitamine B12-supplement nodig.

Met de feestdagen voor de deur wil ik eens een lans breken voor een meer duurzame menukaart. Durf jij het aan dit jaar eens af te zien van de kalkoen, de varkenshaas of het stukje wild? Heb je zin in een groen kerstmenu met meer plantaardige gerechten? Met peulvruchten kan je dan in elk geval alle kanten op!

Maak bijvoorbeeld een lekkere salade met linzen vooraf of een No-meat-loaf als hoofdgerecht. Ook een aanrader is de winterse schotel met zoete aardappel en kikkererwten. Prachtig als je het serveert in kleine eenpersoons stoofpotjes. En voor bij de borrel kun je kiezen voor een bijzondere spread of maak deze pittig geroosterde kikkererwten. Ik garandeer je dat je gasten verrast zullen zijn. Denk je dat ze niet allemaal toe zijn aan zo’n duurzame stap? Dan beperk je je tot een vegetarisch voorgerecht, of kies je voor wat meer plantaardige bijgerechten en een kleiner stukje vlees. Of je bewaart deze ideetjes gewoon voor een andere keer. Fijne decembermaand!

Mary Stottelaar


Mary Stottelaar is voedingskundige/diëtist bij onder andere Puurgezond.nl. Mary is gek op koken en ze probeert gezond altijd zo lekker mogelijk te maken. Niet alleen voor haarzelf en haar gezin, maar ook in de adviezen op PuurGezond.nl.

menu-bars menu-close Menu Sluiten