Blog: Gezond eten? Dan mogen rode linzen niet ontbreken!
rode linzen

Blog: Gezond eten? Dan mogen rode linzen niet ontbreken!

rode linzen

Wat is gezond eten?

Gezond eten is een begrip dat op vele manieren uit te leggen is. Wanneer eet je nu gezond en nog belangrijker misschien, hoe doe je dat? In het algemeen kan gezegd worden dat een gezond eetpatroon een gevarieerd eetpatroon is met voldoende voedingsstoffen en vitamines. Eet voldoende groenten en fruit, vezels, drink genoeg water en eet en drink met mate kant en klare voorbewerkte producten (bron: Voedingscentrum). Peulvruchten, zoals rode linzen, zijn echte krachtpatsers van groenten die perfect passen in een gezond voedingspatroon.

Rode linzen

Linzen zijn peulvruchten en dat zijn zaadjes uit planten van de familie van vlinderbloemen. Net als linzen vallen ook erwten, bonen en kikkererwten onder de groep van peulvruchten. Met hun goede voedingswaarden zijn gedroogde linzen een perfecte aanvulling op je voorraadkast. Rode linzen zijn kleiner dan gewone linzen. Ze zijn ontveld en gespleten en daardoor zijn ze makkelijker te verteren dan hele linzen. Nog een voordeel van gedroogde peulvruchten en dus ook rode linzen, is dat ze onbewerkt zijn. Aan peulvruchten in blik of glas is vaak zout toegevoegd en zo krijg je ongemerkt al een deel van je zoutbehoefte binnen.

Rode linzen zijn gezond

Rode linzen zijn enorm gezond! Ze zitten boordevol vitamines, mineralen, antioxidanten, vezels en plantaardige eiwitten. Linzen zijn erg voedzaam en door het hoge eiwitgehalte zijn ze een uitstekende vleesvervanger. 75 gram rode linzen kunnen 100 gram vlees vervangen. Ze passen daarom ook heel goed in een vegetarisch / veganistisch voedingspatroon. Rode linzen leveren per 100 gram gedroogde linzen de volgende voedingswaarden:

  • 309 kcal
  • 44,5 gram koolhydraten
  • 21 gram eiwit
  • 15,8 gram vezels
  • 1,2 gram suikers
  • 1,5 gram vet
    • Waarvan verzadigd 0,3 gram

Een portie linzen is gemiddeld 75 gram en doordat rode linzen vooral complexe koolhydraten bevatten zijn ze ook nog eens gunstig voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Complexe koolhydraten worden namelijk langzamer opgenomen in je lijf dan enkelvoudige koolhydraten.

Rode linzen bereiden

Linzen hoeven, in tegenstelling tot de andere peulvruchten zoals kikkererwten en bonen, niet geweekt te worden. De kooktijd  is kort, circa 5 minuten, omdat ze al ontveld en gespleten zijn. Het is wel belangrijk de rode linzen van tevoren goed te wassen. Het is een natuurproduct en er kan altijd een steentje of zand zijn achtergebleven. De smaak van rode linzen is nootachtig en je kunt ze het beste koken voor een optimaal resultaat. Koken doe je in ruim water, zo’n 3 x de hoeveelheid water ten opzichte van de linzen. De linzen worden tijdens het koken al zacht en behouden niet hun vorm. Er ontstaat een dikke puree die perfect gebruikt kan worden in diverse gerechten.

Smaken combineren

Rode linzen zijn niet heel uitgesproken qua smaak en juist daardoor zijn ze heel veelzijdig in gebruik. Doordat de linzen tijdens het koken al zacht worden, kun je al tijdens het koken zout en specerijen toevoegen zodat de smaken optimaal opgenomen worden. Vooral de smaken uit het Midden-Oosten gaan goed samen met rode linzen en door hun korte kooktijd zet je in een mum van tijd een smakelijke rode linzen curry op tafel. Ook zijn rode linzen heerlijk in een soep of maak er eens dal mee, dat is ook een soort currygerecht.

Goede gezonde basis

Met rode linzen heb je snel een goede basis voor een gezonde maaltijd. Ze zijn makkelijk in gebruik en door het gebruik van heerlijke specerijen krijgen de linzen een rijke diepe smaak. En dan zijn dit nog slechts de rode linzen. Met peulvruchten kun je echt alle kanten op en ze passen in een gezond eetpatroon. Hoe eet jij je linzen het liefst?

menu-bars menu-close Menu Sluiten