Lente

Lente

Elk jaar verrast het me weer. Hoe ik opeens intens kan verlangen naar het voorjaar. Was ik kort daarvoor nog in mijn sas met korte dagen, lange avonden vol kaarslicht en stevige voedzame maaltijden, opeens is het genoeg. Dan wil ik naar buiten, lange wandelingen in de frisse buitenlucht maken, de tintelfrisheid van het prille seizoen op mijn huid voelen en mijn gezicht naar de vroege voorjaarszon wenden.

Bij dat gevoel passen lichte maaltijden, die minder voedzaam zijn en vooral kleurrijk. Vroeger, toen de winters nog streng(er) leken te zijn, werd aan het begin van de herfst een grote voorraad peulvruchten ingeslagen. De mensen kochten 5 of 10 kilo van elke soort, vaak erwten en bonen, en kwamen zo de winter door. Deze erwten en bonen werden in stevige soepen en stoofpotten verwerkt.

Het zou jammer en onjuist zijn te veronderstellen dat gedroogde peulvruchten alleen bij de herfst en winter horen, om ons te voeden in koude, barre en donkere tijden. Gedroogde peulvruchten zijn geschikt voor élk seizoen en passen perfect in de lente. In de lente als de natuur ontwaakt is er nog niet zoveel keus aan verse groenten die zo van het land komen. En juist dan spelen gedroogde peulvruchten een cruciale rol: zij lenen zich voor elk soort gerecht. Bijvoorbeeld in een lentefrisse salade; gemaakt van linzen. Dit is de enige gedroogde peulvrucht die niet geweekt hoeft te worden. Neem voor een salade een soort die tijdens het koken heel blijft zoals gewone bruine linzen of de prachtige zwarte Beluga linzen. Als u die combineert met in blokjes gekookte winterwortel, wat gehakte peterselie en een frisse citrus dressing, dan heeft u een kleurrijk én heerlijk licht voorjaarsgerecht. Behalve een salade kunt u ook een lekkere dip maken. Natuurlijk kent iedereen humus gemaakt van kikkererwten. Dat is heel erg lekker, maar ook van andere peulvruchten kun je humus maken. Bijvoorbeeld van bruine bonen; dat is veel minder bekend maar erg de moeite waard. Als je vervolgens wat komkommer, bleekselderij, of worteltjes in deze humus dipt, dan ben je niet alleen heel lekker, maar ook verantwoord en licht bezig. En licht willen we in alle soorten tijdens het voorjaar; zowel daglicht, zonlicht als licht eten. Veel mensen maken zich in het voorjaar opeens weer zorgen om hun lijn. Juist wie om zijn lijn denkt moet vaker peulvruchten op zijn menu zetten: lang verzadigend dus je hebt minder snel trek.

Daarover vertel ik u de volgende keer meer.

Top 5 lenterecepten met peulvruchten:
1. Linzensalade met geitenkaas en ei
2. Cake & crostini van doperwten, geitenkaas en amandel
3. Linzensalade met groenten
4. Pesto van groene peulvruchten, citrus rasp en dille
5. Hummus (kikkererwtenspread)

menu-bars menu-close Menu Sluiten