Met peulvruchten word je oud!

Met peulvruchten word je oud!

In vijf gebieden op de wereld is het aantal honderdjarigen opvallend hoog. Deze gebieden duidt men aan als de zogenaamde bleu zones. In deze zones is onderzoek gedaan om een verklaring te vinden waarom de mensen hier zo oud worden. Daar kwamen een aantal gemende delers uit. Zo bleek dat mensen in al die gebieden vaak peulvruchten eten en minder vlees.

Op internet zag ik een filmpje van -op dit moment- een van de alleroudste mensen op de wereld. Het was een man van 120 uit India die opvallend vitaal oogde. Toen hem naar zijn geheim voor dit lange leven werd gevraagd noemde hij een aantal punten. Naast een celibatair leven en uitgebreide yogaoefeningen noemde hij een dagelijks bord gekookte linzen als hét recept om oud te worden.

Onderzoeken naar hoe we veroudering tegen kunnen gaan en in het algemeen gezonder oud kunnen worden, laten zien dat een constante bloedsuikerspiegel hierbij van belang is. Peulvruchten bevatten traag werkende koolhydraten en deze zorgen voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel. Vaker peulvruchten op het menu zetten is dus niet alleen lekker, maar ook nog eens heel verstandig.

Nu de herfst lonkt, breekt er een periode aan waarin we met peulvruchten echt alle kanten op kunnen, van lichte tot de meer voedzame gerechten en stevige maaltijdsoepen.

In voorbije tijden – toen de meeste mensen nog geen koelkast hadden – legde men als de herfst naderde de voorraad aan voor de winterperiode. De gedroogde peulvruchten, die vaak rond september geoogst worden, werden met kilo’s tegelijk ingeslagen. Erwten en bonen, van elk vijf of tien kilo. Daarmee kwam men de winter wel door. Op maandag, traditioneel wasdag, at men vaak bonen of erwten. De geweekte bonen liet men langzaam garen terwijl men druk doende met de was bezig was, gemaksvoedsel van het eerste uur.

De tijden zijn veranderd, inmiddels zijn wij van gemakken voorzien waar de huisvrouwen van weleer niet eens van durfden dromen. Toch is er een ding gebleven: gedroogde peulvruchten zijn nog steeds lekker, handig en fijn om op voorraad in je kast te hebben. Want peulvruchten zijn behalve lekker ook heel erg mooi. Oranje linzen, groene erwten, zwarte belugalinzen, groene berglinzen, eigenlijk is het hele herfstkleurenpalet in al die peulvruchten vertegenwoordigd. Ook in deze periode kun je heerlijk uit de voeten met peulvruchten: op de nog warmere dagen met een salade van linzen en pompoen of een lichte soep, op wat koudere, regenachtige of stormachtige dagen met een stoofschotel of een stevige verwarmende (Oud Hollandse) maaltijdsoep. Wat u ook deze herfst met peulvruchten gaat maken, laat het u smaken.

Voor wie het met eigen ogen wil aanschouwen, een link naar het filmpje over de oudste mens:

http://www.bbc.com/news/world-asia-37130615

Top 5 recepten met linzen

  1. Linzen stoof
  2. Soft Taco’s met linzenvulling & salsa
  3. Linzensalade met groenten
  4. Indiase rode linzensoep
  5. No-meatloaf met linzen en noten

 

menu-bars menu-close Menu Sluiten