Van witte bonen in tomatensaus tot soep met witte bonen, dit lekkers maak je natuurlijk met gedroogde peulvruchten. Gezond, lekker en niet duur. Een onmisbaar ingrediënt in in jouw voorraadkast. Maar wat zijn witte bonen en wat maak je er mee?
Over heel de wereld worden witte bonen in veel variëteiten, verschillend in grootte en vorm geteeld. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Vroeger waren deze bonen zeldzaam en speelden ze een belangrijke rol bij ontdekkingsreizen, omdat ze deze peulvruchten heel lang konden bewaren.
Witte bonen vormen nu in Europa en in grote delen van Amerika “alledaagse” kost; ze worden haast overal ter wereld graag gegeten. De gedroogde witte bonen worden super zacht wanneer ze zachtjes worden gekookt, zonder dat de bonen uit elkaar vallen.
Witte bonen zijn vrij flauw van smaak, zijn niet te melig en hebben een prettig dun schilletje. Het zijn meesters in het overnemen van andere smaken, zoals die van tomaten en varkensvlees. Dat maakt ze erg geschikt voor klassieke bonengerechten. Ze smaken ook buitengewoon lekker in salades en stoofpotten.
Wil je aan de slag met witte bonen dan zijn gedroogde bonen het lekkerst. Je kunt zelf bepalen hoeveel je gaat weken, je kunt ze naar eigen bite gaarkoken en je kunt wel of geen zout toevoegen.
Alle peulvruchten zijn gezond, ze zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen zoals kalium, ijzer, magnesium en vitamine B. Ideaal dus om deze wat vaker in een gerecht toe te voegen of als een gerecht mee te maken. Lekker en voedzaam.