De witte boon – wie kent hem niet?
Bonenschotel met kruiden & Feta

De witte boon – wie kent hem niet?

Bonenschotel met kruiden & Feta

Van witte bonen in tomatensaus tot soep met witte bonen, dit lekkers maak je natuurlijk met gedroogde peulvruchten. Gezond, lekker en niet duur. Een onmisbaar ingrediënt in in jouw voorraadkast. Maar wat zijn witte bonen en wat maak je er mee?

De witte boon, wie kent hem niet?

Over heel de wereld worden witte bonen in veel variëteiten, verschillend in grootte en vorm geteeld. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Vroeger waren deze bonen zeldzaam en speelden ze een belangrijke rol bij ontdekkingsreizen, omdat ze deze peulvruchten heel lang konden bewaren.

Witte bonen vormen nu in Europa en in grote delen van Amerika “alledaagse” kost; ze worden haast overal ter wereld graag gegeten. De gedroogde witte bonen worden super zacht wanneer ze zachtjes worden gekookt, zonder dat de bonen uit elkaar vallen.

Witte bonen zijn vrij flauw van smaak, zijn niet te melig en hebben een prettig dun schilletje. Het zijn meesters in het overnemen van andere smaken, zoals die van tomaten en varkensvlees. Dat maakt ze erg geschikt voor klassieke bonengerechten. Ze smaken ook buitengewoon lekker in salades en stoofpotten.

Witte bonen koken:

Wil je aan de slag met witte bonen dan zijn gedroogde bonen het lekkerst. Je kunt zelf bepalen hoeveel je gaat weken, je kunt ze naar eigen bite gaarkoken en je kunt wel of geen zout toevoegen.

 1. Wassen
  Gedroogde peulvruchten moet je eerst altijd goed wassen. Omdat het een natuurproduct is kunnen er steentjes inzitten en die wil je niet in je eten. Tijdens het wassen even goed met je handen doorheen.
 2. Weken
  Zet de bonen voor je gaat slapen of voor je ‘s ochtends de deur uitgaat in 3 keer zoveel weekwater en laat ze ca. 8 uur staan.
  Wil je ze sneller weken? Zet ze dan in warm water, hiermee verkort je de weektijd.
  Lees meer over hoe je peulvruchten het beste kunt bereiden.
 3. Koken
  Na  8 uur weken kun je ze koken in het weekwater.
 4. Bewaren
  Teveel bonen gekookt? Dan bewaar je ze in het kookvocht in de koelkast of in de vriezer. Voeg ze nog een keer aan een maaltijd toe of maak er een lekkere spread van met wat kruiden en olijfolie.

Maak met witte bonen een lekkere maaltijd?

Alle peulvruchten zijn gezond, ze zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen zoals kalium, ijzer, magnesium en vitamine B. Ideaal dus om deze wat vaker in een gerecht toe te voegen of als een gerecht mee te maken. Lekker en voedzaam.

menu-bars menu-close Menu Sluiten