- Kookmodus
Bruine bonenburgers
Recept met bonen
Bruine bonenburgers maken
Bruine bonen hebben vaak een saai en stoffig imago. Maar wat als we ze gebruiken als basis om een bruine bonenburger te maken? Klinkt goed, toch? Geïnspireerd door Foxilicious zijn we aan de slag gegaan. Wat veel mensen niet weten, is dat bruine bonen de perfecte basis zijn voor een burger. Bonen geven de burger een stevige, vleesachtige smaak, waardoor het perfect is voor wie minder vlees wil eten of op zoek is naar een gezonde maaltijd. Bruine bonen zitten namelijk vol eiwitten en vezels, en geven je langer een vol gevoel. Deze bonenburger is ideaal voor op de BBQ , voor zowel de lunch als diner.
Hoe voorkom je dat bonenburgers uit elkaar vallen?
Het meest vervelende aan het maken van een bonenburger is dat ze tijdens het vormen of bakken uit elkaar vallen. Hoe voorkom je dat? Gebruik een bindmiddel, zoals havermout, zodat de burgers goed bij elkaar blijven. In dit recept gebruiken we havermout ook als een knapperige paneerlaag, wat helpt om de burger stevig te houden. Voor het beste resultaat laat je de bruine bonenburgers even rusten in de koelkast. Zo worden ze steviger en vallen ze minder snel uit elkaar.
Bereidingswijze
Hoe maak je de bruine bonenburgers?
- Spoel de bruine bonen goed af met koud water en laat ze vervolgens 8 tot 12 uur weken in een ruime kom met koud water. Gebruik 4 keer zoveel water als bonen.
- Giet de geweekte bonen af en kook ze in schoon water zonder zout. Laat ze ongeveer 40 minuten zachtjes koken tot de gewenste gaarheid is bereikt. Proef om de gaarheid te controleren en kook eventueel iets langer.
- Doe de gekookte bruine bonen samen met de klein gesneden ui, tomatenpuree, sambal, paprika poeder, zout en gemengde noten in de kom van de keukenmachine. Maal het geheel tot een structuur dat lijkt op gehakt. Dit vormt de basis van je bruine bonenburger.
- Doe het mengsel over in een kom en meng de havermout er met een lepel doorheen.
- Verdeel het mengsel in vier gelijke delen en vorm er met de hand burgers van. Je kunt de bruine bonenburgers direct bakken of afgedekt in de koelkast bewaren.
- Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan. Bak de bonenburgers in 4 tot 5 minuten per kant goudbruin en gaar.
- Serveer de burgers op een volkoren broodje met sla en dressing naar keuze.
Tip
Wil je de weektijd van de bruine bonen verkorten? Gebruik dan kokend water om de bonen te weken. Zorg ervoor dat je een deksel op de pan doet om de warmte te behouden. Zo zijn de bruine bonen na 3 uur klaar om te koken.
Nog meer recepten met bruine bonen
Nog meer nieuwe recepten met bruine bonen proberen? Op onze website hebben wij heerlijke recepten, van soepen tot burgers en salades. Onze favorieten recepten met bruine bonen hebben wij voor je verzameld:

Petra
Ik ben Petra, werk in het onderwijs en heb drie kinderen. Vanwege ons samengestelde gezin soms zelfs vijf! Voor zo’n club koken, rekening houdend met volle schema’s van de kinderen en drukke banen, is soms best een uitdaging! De maaltijden moeten dan vooral verantwoord, makkelijk en lekker zijn! Lees en proef mee én…..laat gerust een reactie achter.