• Kookmodus

Witte bonensoep met prei

Recept met bonen

Witte bonensoep volgens oma's recept

Witte bonen zijn de perfecte basis voor een heerlijke soep, een stoofschotel of als vulling van een wrap. Deze bonen zijn bekend, want bijna iedereen heeft weleens witte bonen in tomatensaus gegeten. Gedroogde, kleine witte bonen worden super zacht wanneer ze zachtjes worden gekookt, zonder dat de bonen uit elkaar vallen. Perfect als basis voor een witte bonensoep met prei volgens oma’s recept. Soepen op basis van bonen verder vroeger veel gegeten, omdat bonen een bron van eiwitten zijn en lang bewaard kunnen worden. Het maken van een witte bonensoep was dan ook een slimme keuze om in de wintermaanden een compleet gezin eten te geven met een voedzame en vullende maaltijd.

In oma’s keuken worden gerechten altijd met liefde en traditie bereid, net zoals deze witte bonensoep met prei en spek. De beste tip van oma: ‘Bereid de soep met geduld, maak gebruik van verse ingrediënten en laat de soep even prutellen om de smaak goed te laten intrekken.

Witte bonensoep met prei en spek

Zet de avond van te voren de witte bonen voor deze heerlijke soep alvast een nachtje in de week, dan zet je de volgende dag deze witte bonensoep binnen 30 minuten op tafel. Bekijk de video onderaan de pagina en kook mee met Petra, zij laat je in een korte video zien hoe je deze eenvoudige witte bonensoep met prei en spek maakt. Op je werk ook vaak trek in soep? Koop zo’n handige soep container, zo blijft je soep nog even warm, en smullen maar!

Bereidingswijze witte bonensoep

  1. Week de witte bonen een nacht in ruim water.
  2. Kook de bonen totdat ze gaar zijn. De kooktijd kan variëren maar ca. 30 minuten moet voldoende zijn. Giet de bonen af en spoel ze even onder de kraan in een vergiet.
  3. Verhit vervolgens in een soeppan de olie en bak de ui totdat hij glazig is. Snij de knoflook fijn en laat dit mee fruiten.
  4. Maak van een kippenbouillonblokje 1 liter kippenbouillon en giet dit bij de ui en knoflook. Voeg de in ringen gesneden prei, de bonen en de kerrie toe. Laat dit circa 20 minuten goed garen.
  5. Neem een deel (ongeveer een kwart) van de soep apart en zet dit even weg.
  6. Met de staafmixer pureer je de overgebleven soep tot een glad geheel.
  7. Roer daarna de apart gehouden soep er doorheen met een pollepel. Op deze manier zie je de ingrediënten (bonen, prei, etc.) terug in de soep.
  8. Bak tot slot de spekjes uit en voeg dit toe aan de soep.
  9. Voor het opdienen van de witte bonensoep leg je een beetje geraspte kaas in het midden.

Tip

Serveer afgebakken meergranen broodjes bij de witte bonensoep om je maaltijd compleet te maken. Wil je een vegetarische witte bonensoep? Laat de spekjes dan weg in dit witte bonensoep recept.

Bekijk video

menu-bars menu-close Menu Sluiten