Wat zijn witte bonen en hoe kook je ze?

Wat zijn witte bonen en hoe kook je ze? Iedereen kent deze bonen, want iedereen heeft weleens een blik witte bonen in tomatensaus gezien. Over de hele wereld worden witte bonen in veel variëteiten, verschillend in grootte en vorm geteeld. Zij zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Vroeger waren deze bonen zeldzaam en speelden een belangrijke rol bij ontdekkingsreizen, omdat deze peulvruchten goed konden worden bewaard. Witte bonen vormen nu in Europa en in grote delen van Amerika ‘alledaagse’ kost; ze worden bijna overal ter wereld graag gegeten. Gedroogde, kleine witte bonen worden super zacht wanneer ze zachtjes worden gekookt, zonder dat de bonen uit elkaar vallen.

Deze witte bonen zijn vrij flauw van smaak, smaken niet te melig en hebben een prettig dun schilletje. Het zijn meesters in het overnemen van andere smaken, zoals die van tomaten en varkensvlees. Dat maakt ze erg geschikt voor klassieke bonengerechten, zoals Cassoulet, de beroemde bonenschotel uit de Languedoc met witte bonen en (lams)vlees. Ze smaken ook buitengewoon lekker in salades en stoofpotten.

Weektijd:

  • Koud8-12 uur
  • Warm3 uur

Kooktijd:

  • Koudca. 1 uur
  • Warmca. 40-60 minuten

Bewaren:

  • Gekoeld1-2 dagen
  • Diepvries3 maanden

Smaak: Witte bonen zijn vrij flauw van smaak, smaken niet te melig en hebben een prettig dun schilletje.

Herkomst:  Zuid-Amerika

Bekijk waar je limabonen bij in jou in de buurt te koop zijn.

Wil je meer lezen over bonen? Bekijk dan de nieuwsberichten of laat je inspireren via peulvruchten inspiratie.

 

Recepten met witte bonen

Recepten met witte bonen

Koken met witte bonen is veelzijdig en lekker. Bekijk alle recepten hier. Blijf op de hoogte van onze nieuwste recepten via Facebook, Instagram of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

menu-bars menu-close Menu Sluiten