Hoe kook je bruine bonen? Alles over weken, koken en bereiden
Hoe kook je bruine bonen? Weken, bruine bonen koken en bereiden

Hoe kook je bruine bonen? Alles over weken, koken en bereiden

Hoe kook je bruine bonen? Weken, bruine bonen koken en bereiden

Hoe kook je bruine bonen? Alles over weken, bruine bonen koken en bereiden

De zakjes gedroogde peulvruchten staan er in de supermarkt kleurrijk bij; rode linzen, witte bonen, bruine bonen, groene erwten en ga zo maar door. Hier nemen we je mee in de wereld van bruine bonen.Deze voedzame en goedkope peulvrucht zit boordevol eiwitten, vezels en vitaminen. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je bruine bonen moet weken, koken en bereiden. Volg onze tips voor een romige, zachte boon en geniet van heerlijke gerechten zoals bruine bonensoep of chili con carne.

Hoe kook je bruine bonen?

Stap 1: Bruine bonen wassen
Voordat je gedroogde bruine bonen kookt, is het belangrijk ze eerst goed te wassen. Spoel de bonen meerdere keren met koud water om eventueel vuil te verwijderen.

Stap 2: Bruine bonen weken

Het weken van bruine bonen is essentieel om de kooktijd te verkorten en de smaak en textuur te verbeteren. Zet de bonen minstens 8 uur in koud water (gebruik 4 keer zoveel water als bonen). Als je de tijd wilt verkorten, kun je heet water gebruiken; met gekookt water duurt het weken slechts 3 uur. Zorg er in dat geval voor dat je een deksel op de pan doet.

Tip: Zet de bonen ’s avonds in de week of ’s ochtends voordat je de deur uitgaat. Dan hoef je ze ’s avonds alleen nog maar 45 minuten tot een uur te koken.

Stap 3: Bruine bonen koken

Na het weken is het tijd om de bonen te koken. Gebruik ongeveer 3 keer zoveel water als bonen. Kook ze op een laag vuur gedurende 45 tot 60 minuten. Controleer regelmatig de gaarheid, omdat de kooktijd kan variëren afhankelijk van het seizoen en hoe je de bonen wilt hebben (steviger of juist zachter). Omdat peulvruchten, dus ook bruine bonen, een natuurproduct zijn, is het belangrijk om ze tijdens het koken af en toe de controleren op de gaarheid en bite.

Belangrijk: Schuim tijdens het koken het eiwitschuim af dat op het water ontstaat.

 

Hoe bewaar je gekookte bruine bonen?

Wil je het jezelf makkelijk maken? Kook in één keer een grotere hoeveelheid bruine bonen. Laat ze afkoelen en bewaar ze in hun kookvocht. In de koelkast blijven ze ongeveer 2 dagen goed, of je kunt ze invriezen voor een langere houdbaarheid. Zo heb je altijd een voorraadje bruine bonen voor een soep, wrap of stoofschotel.

Bruine bonen bereiden: recepten en inspiratie

Bruine bonen zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze in tal van gerechten verwerken, zoals:

Dit zijn alvast 5 heerlijk recepten om mee aan de slag te gaan, maar je vindt er natuurlijk nog meer op de site. Ga je voor de soep, vergeet dan niet lekker veel te maken, want niets fijners om soep met je liefsten te delen.

Kijk ook eens op Pinterest, daar hebben we niet alleen onze eigen recepten verzameld, maar ook van andere kookliefhebbers.

Waarom bruine bonen?

Bruine bonen behoren tot een van de bekendste bonen en worden over de hele wereld gegeten. De bruine boon wordt vaak gegeten, omdat ze smakelijk zijn en in veel gerechten worden verwerkt. Daarnaast zitten ze vol met eiwitten en vezels. De bruine boon is kleiner en ronder dan de witte boon en wordt vaak gebruikt als basis voor bruine bonensoep. De bonen worden in het voorjaar gezaaid. Wil je weten hoe de boon groeit? Lees dan eens: Hoe groeit een bruine boon.

Bruine bonen passen helemaal bij de wintertijd, net als groene spliterwten waar je erwtensoep mee maakt. Lees het artikel ”zelf erwtensoep maken”.

menu-bars menu-close Menu Sluiten