Stap 1: Bruine bonen wassen
Voordat je gedroogde bruine bonen kookt, is het belangrijk ze eerst goed te wassen. Spoel de bonen meerdere keren met koud water om eventueel vuil te verwijderen.
Stap 2: Bruine bonen weken
Het weken van bruine bonen is essentieel om de kooktijd te verkorten en de smaak en textuur te verbeteren. Zet de bonen minstens 8 uur in koud water (gebruik 4 keer zoveel water als bonen). Als je de tijd wilt verkorten, kun je heet water gebruiken; met gekookt water duurt het weken slechts 3 uur. Zorg er in dat geval voor dat je een deksel op de pan doet.
Tip: Zet de bonen ’s avonds in de week of ’s ochtends voordat je de deur uitgaat. Dan hoef je ze ’s avonds alleen nog maar 45 minuten tot een uur te koken.
Stap 3: Bruine bonen koken
Na het weken is het tijd om de bonen te koken. Gebruik ongeveer 3 keer zoveel water als bonen. Kook ze op een laag vuur gedurende 45 tot 60 minuten. Controleer regelmatig de gaarheid, omdat de kooktijd kan variëren afhankelijk van het seizoen en hoe je de bonen wilt hebben (steviger of juist zachter). Omdat peulvruchten, dus ook bruine bonen, een natuurproduct zijn, is het belangrijk om ze tijdens het koken af en toe de controleren op de gaarheid en bite.
Belangrijk: Schuim tijdens het koken het eiwitschuim af dat op het water ontstaat.