Wat is hummus en hoe maak je het zelf?
Wat is hummus en hoe maak je het zelf

Wat is hummus en hoe maak je het zelf?

Wat is hummus en hoe maak je het zelf

Kikkererwtendip

Heb je weleens hummus gegeten? Misschien staat het standaard in je koelkast maar misschien heb je er ook nog nooit van gehoord. Wat is hummus en hoe maak je het zelf? Deze dip op basis van kikkererwten kent vele toepassingen en is extra lekker wanneer je deze zelf maakt.

Hummus (kikkererwtenspread)

Wat is hummus en hoe maak je het zelf?

Hummus is een gerecht uit het Midden-Oosten. Het is een puree gemaakt van gedroogde geweekte en gekookte kikkererwten en tahin. Naast deze ingrediënten mogen citroensap en knoflook ook niet ontbreken. In het Midden-Oosten wordt deze dip bij het ontbijt gegeten of bij de hoofdmaaltijd. Er worden verschillende toppings gebruikt zoals verse kruiden en specerijen en vaak wordt het met olijfolie geserveerd. Het wordt gegeten met platbrood of pitabrood.

Het basisrecept voor hummus

Hummus is niet moeilijk om zelf te maken. Met een paar ingrediënten maak jij de lekkerste basis voor hummus zelf. Natuurlijk gebruik je hiervoor gedroogde kikkererwten. Die hebben na weken en koken de meeste smaak. Voor een extra gladde hummus kun je zelfs de velletjes van de kikkererwten nog verwijderen maar dit is niet nodig. Voor een goede hummus heb je ook tahin of tahini nodig. Dit is een pasta van sesamzaadjes. Koop vooral geen tahin in een glazen pot, de tahin in plastic potten is lekkerder en perfect voor hummus. Met wat knoflook, citroensap en eventueel wat zout maak jij zelf de lekkerste kikkererwtendip voor elk moment! Glazen potten zijn voor al handig voor het wecken van voedsel.

Het basisrecept

Wanneer eet je hummus?

Je kunt beter vragen: wanneer eet je hummus niet? Hummus is heerlijk bij vele gerechten. Bij een salade, op een burger, op brood, op een toastje of zelfs op een pizza in plaats van tomatensaus. Gebruik het als dip voor rauwe groenten of besmeer een wrap met hummus en beleg dan met groenten. Je kunt hummus ook warm gebruiken in gerechten. En vergeet niet eens een andere variant te maken zoals met geroosterde paprika of een pittige versie met harissa. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor jouw favoriete hummus! Vergeet ook niet om hummus bij de barbecue te serveren!

alle recepten
menu-bars menu-close Menu Sluiten